Menu

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni
BRZ 20250827 1945 EAT AND DRINK Schmet

Saskia Vanderstichele

Review
Score: 4 op 5

Schmet: nieuw adres van Nicolay op een steenworp van het justitiepaleis

Michel Verlinden
© BRUZZ
01/09/2025

Met zijn zonnige terras, eenvoudige keuken en feestelijke sfeer is Schmet een onontbeerlijke zomerse ontmoetingsplek.

Het nieuwe adres van Frédéric Nicolay ligt op een steenworp van het Justitiepaleis en valt meteen bij aankomst al in de smaak – onder meer te danken aan de jonge uitbater Noah Lao, die het restaurant vult met een aanstekelijke energie. Het terras is tegen de gevel genesteld, baadt in het licht en is met plaats voor een 120-tal gasten erg groot. Vernevelaars en een L-vormige opstelling nodigen uit om plaats te nemen.

Binnen zorgt een stedelijke soberheid voor structuur, of het nu gaat om de ruwe betonnen muren, de piramidevormige houten blokken uit Caïro, de massief houten tafels of de tinnen toog die het stempel van de Ateliers Nectoux draagt. Aan de muur hangen discreet vijf foto's van de Brusselse kunstenaar Stephan Goldrajch. Samen zorgen al deze elementen voor een doeltreffende inrichting, die allesbehalve kil is.

Bij Schmet zal je geen ingewikkelde formules of onbetaalbare prijzen tegenkomen: hier wordt gestreefd naar toegankelijkheid, zowel op het bord als qua sfeer.

Wat de keuken betreft, biedt Schmet een korte kaart, die zowel streetfood als kleine, verzorgde gerechten aanreikt. De huisgemaakte smashburger (12 euro), die bij het serveren met wodka wordt geflambeerd, is een absolute must. Zacht briochebrood, licht gerookte saus, sappige steak: een eenvoudig maar zeer goed uitgevoerd gerecht.
Liefhebbers van vegetarische gerechten kunnen kiezen voor de heerlijke halloumi-bietensandwich (6,50 euro), geserveerd op een luchtig broodje van bakkerij Balkan en op smaak gebracht met een vleugje citroenyoghurt en verse koriander.

Met veel plezier eten we ook van een chakchouka (7 euro) en wat knapperige huisgemaakte frietjes (6 euro) – alleen jammer dat er geen kleine hapjes zijn om bij het aperitief op te peuzelen. Om te drinken is de huisgemaakte ijsthee met hibiscus (4,50 euro) een schot in de roos: verfrissend en niet te zoet. De klassieke cocktails – een basil smash (14 euro), een spritz (9,50 euro) of een negroni (12 euro) – maken de korte maar doeltreffende kaart compleet.

Bij Schmet zal je geen ingewikkelde formules of onbetaalbare prijzen tegenkomen: hier wordt gestreefd naar toegankelijkheid, zowel op het bord als qua sfeer. Of het restaurant, ondanks de afgelegen ligging, even succesvol wordt als Château Moderne, het nieuwe vlaggenschip van Nicolay, valt nog af te wachten.

Schmet
Quatre Brasstraat 2, Brussel, Instagram: schmet.bxl