Bij Silk bepalen koffie en zoetigheden overdag het ritme, om 's avonds plaats te maken voor cocktails en een intieme sfeer. Een hybride formule, die de toenemende concurrentiestrijd tussen Brusselse koffiebars blootlegt.
©
Saskia Vanderstichele
Silk Brussel: koffiezaak overdag, cocktailbar met Chinese toets ‘s avonds
Je zou bijna blind moeten zijn om de exponentiële groei van specialty coffee-zaken in Brussel niet te zien. En we begrijpen het, want in crisistijden werkt die formule. Je hebt er geen hooggeschoold personeel voor nodig, de logistiek blijft relatief eenvoudig, en ze laat een zekere levenskwaliteit toe, al was het maar qua openingsuren.
Silk, gevestigd aan de Charleroisesteenweg, speelt het offensiever dan veel van zijn buren. Concurrence oblige: de zaak heeft ervoor gekozen het aanbod te verbreden en twee keer per week als cocktailbar door het leven te gaan.
Een andere bijzonderheid is dat Silk put uit het Chinese culturele erfgoed. Het interieur is geïnspireerd op de dunhuang-stijl, vernoemd naar een oasestad aan de zijderoute, die beroemd is om haar grotten met boeddhistische fresco's en kleurrijke motieven. Het resultaat is een sfeer die spirituele referenties combineert met een schitterend palet van okertinten, diepe groenen en oranje accenten.
Op cocktailvlak zet de zaak van Sophie Hoebeke en haar vennoten in op moutai, een Chinese sterkedrank van sorghum uit de provincie Guizhou. Deze baijiu (witte alcohol) is een ware nationale drank die op officiële banketten wordt geserveerd.
Op cocktailvlak zet de zaak van Sophie Hoebeke en haar vennoten in op moutai, een Chinese sterkedrank van sorghum uit de provincie Guizhou. Deze baijiu (witte alcohol) is een ware nationale drank die op officiële banketten wordt geserveerd. Hij heeft een krachtige, gefermenteerde smaak en geldt als het Chinese equivalent van cognac. Door deze drank te promoten in een Brusselse bar slaat Silk een culturele brug tussen China en de Europese hoofdstad.
Maar de zaak is ook overdag een bezoekje waard, met haar Japanse melonpan-broodjes (5 euro) met cookie dough, haar luchtige cake rolls (5 euro) en andere hartige lekkernijen, zoals de shokupan (9 euro): melkbrood met royaal veel kaas, overgoten met een pittige knoflook-sojasaus. Ook vermeldenswaard zijn de ube latte (5 euro), de chai latte (5,50 euro) en de affogato al caffè (5 euro), geserveerd met bijpassende Aziatische koekjes. Een leuke verrassing is een transparante ambachtelijke cola (3 euro), die verrast met zijn helderheid en tonen van citrus en specerijen, zonder de zware zoetigheid van een industriële frisdrank.
Silk
Charleroisesteenweg 227, Sint-Gillis
Lees meer over: Sint-Gillis , Resto & Bar , review