Menu

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni
BRZ 20250305 1925 EAT AND DRINK Sinsenn

Saskia Vanderstichele

Review
Score: 3 op 5

Sinsenn: sushi zoals de traditie voorschrijft

Michel Verlinden
© BRUZZ
07/03/2025

In een klein maar bijzonder innemend etablissement met de allures van een Tokiose izakaya bereidt Yu Yulong sushi en kip karaage met finesse en respect.

Eerlijk? We hadden het een beetje gehad met sushi nadat de Japanse specialiteit Brussel de voorbije jaren overspoelde. De wereldwijd erg populaire bereiding leek haar ziel te hebben verloren – en dan zwijgen we nog over de milieuproblemen, zoals overbevissing, die ermee gepaard gaan. Sushi verdraagt geen massaproductie en vraagt de handen en toewijding van een vakman om de traditie in ere te houden. Bovendien hoort sushi, zoals in Japan, een feestelijk gerecht te blijven dat je slechts af en toe savoureert. Toch wist Sinsenn, een gloednieuw etablissement in de Vanderschrickstraat in Sint-Gillis ons opnieuw te verleiden.

Dat hebben we te danken aan Yu Yulong, een jongeman van Chinese afkomst, die een nomadisch parcours achter de rug heeft. Na het behalen van een diploma in public relations in Brussel en een passage bij Godiva trok hij naar Yokohama om er de finesses van de Japanse keuken onder de knie te krijgen. Bij zijn terugkeer naar Brussel vestigde de chef zich in een klein, met hout bekleed pand met minimalistisch meubilair: een toonbank waarop een sushi neta case – een sushivitrine – prijkt, krukken en een lage tafel met twee dienbladen voor wie ter plaatse wil eten.

Sushi leek haar ziel te hebben verloren – en dan zwijgen we nog over de milieuproblemen, zoals overbevissing, die ermee gepaard gaan. Toch wist Sinsenn, een gloednieuw etablissement in Sint-Gillis ons te verleiden.

Het pluspunt? Yu Yulong bereidt sushi, temaki en andere rolls à la minute, zoals de traditie voorschrijft. Zijn chirashi met zalm, tonijn, garnaal en avocado (17,30 euro) laat ons de geneugten van deze keuken herontdekken: vis geserveerd op kamertemperatuur (en niet ijskoud), Homare-rijst die je doet beseffen hoe lekker en zacht van textuur kortkorrelige rijst kan zijn, en een bolletje verse, huisgemaakte wasabi. Alleen de gember en sojasaus worden niet ter plaatse gemaakt.

Gul als hij is, laat Yu Yulong je proeven van zijn kip karaage (8,50 euro voor 5 stuks), die des te meer in de smaak valt omdat het vlees van het gevogelte niet opgaat in de smaak van het frituurvet. Fun fact: men zegt dat Japan deze bereiding tijdens de Edo-periode ontdekte dankzij Chinese migratie.

En de dranken? In de koelkast vind je de klassieke Fanta en Coca-Cola (2 euro), maar ook bijvoorbeeld de meer exotische Ramune (3,50 euro).

Sinsenn
Vanderschrickstraat 20, Sint-Gillis