Onderschat het belegde broodje niet. Solti in Sint-Gillis toont dat het snel weggehapte, bescheiden gerecht veel meer in zijn mars heeft dan je zou denken.
©
Saskia Vanderstichele
Solti tilt het belegde broodje naar ongekende hoogte
Het belegde broodje, dat alledaagse culinaire erfgoed, verdient meer aandacht dan het krijgt. Net zoals de eeuwenoude handelingen die nodig zijn om het te bereiden meer verdienen dan een haastige degustatie tussen de bedrijven door. Een broodje kan royaal en levendig zijn. Het kan zelfs onvergetelijk zijn. Bij Solti is het dat allemaal tegelijk.
In een piepklein zaakje in Sint-Gillis geven Chiara Valenti en Inès Diaz de bereiding haar adelbrieven terug.
Aan het citroengele raamopschrift onderaan in de Waterloosesteenweg loop je zo voorbij – alleen een houten bankje buiten verraadt dat hier een eetgelegenheid zit. Binnen vind je lichte meubels met ronde vormen, muren in zacht, romig pastelgeel, rekken van onbehandeld hout met daarop planten en enkele boeken, en vooral een opmerkelijk niveauverschil: om te bestellen daal je een paar treden af naar een verzonken toonbank, waar de specialty coffees van Wide Awake – espresso (2,50 euro), cappuccino (3,90 euro) of flat white (4,20 euro) – en belegde broodjes worden klaargemaakt.
Het broodje met halloumi vat de sfeer van de plek perfect samen. Geen franjes, wel een haast maniakale aandacht voor het samenspel van ingrediënten
Het broodje met halloumi (12 euro) vat de sfeer van de plek perfect samen. Geen franjes, wel een haast maniakale aandacht voor het samenspel van ingrediënten: goudbruin gebakken kaas, gemarineerde artisjokken, gegrilde courgette, verse tomaat, rucola, ingelegde rode ui en een opmerkelijke huisgemaakte mayonaise met gedroogde tomaten, basilicum, knoflook en suiker. Dit alles op een stokbrood met meegaande textuur, niet gekozen om zijn karakter maar om zijn rol als 'drager': het moet de ingrediënten ondersteunen zonder de show te stelen. Een snufje sumak pept het geheel op.
Ook de andere opties van de maand mogen er zijn: 'Egg salad' met rode biet (9,50 euro), knapperige 'Chicken ranch' (12 euro) en tonijn met chimichurri en zoete aardappel (9,50 euro). Ook het vermelden waard zijn de zelfgemaakte koude drankjes: celery soda (4 euro), gingerale (4 euro) of een kruidige ijsthee met verbena, brandnetel, citroenmelisse en pepermunt, die gebaseerd is op een jeugdherinnering – aan een ijsthee die vroeger bij Delhaize werd verkocht, maar inmiddels uit de rekken is verdwenen.
Solti
Waterloosesteenweg 250, Sint-Gillis, Instagram: solti.bxl
Lees meer over: Sint-Gillis , Resto & Bar , review , belegd broodje