Interview

Achaoui: 'Vergoedingen bij Union waren volstrekt legaal'

Jasmijn Post
© BRUZZ
27/02/2020

| De academie van Union Saint-Gilloise treedt aan in de hoogste reeksen van het jeugdvoetbal.

De voorbije weken kwam Molenbeeks schepen Abdellah Achaoui (PS) in het oog van de storm terecht. Hij zou grote sommen geld hebben afgehaald van de rekening van de jeugdschool van voetbalclub Union, en bovenop zijn schepenambt maandelijks nog tweeduizend euro hebben verdiend als consultant. Vandaag geeft de schepen ons inzage in de documenten die zijn onschuld moeten bewijzen. Al blijkt hij wel degelijk enkele maanden lang 1.700 euro verdiend te hebben.

In november haalt Achaoui verschillende keren grote sommen geld af van de rekening van de jeugdschool van voetbalclub Union. Waarvoor het geld gebruikt werd, is niet bekend. De Molenbeekse oppositie reageert als door een wesp gestoken en vraagt een spoedzitting. Gevreesd wordt dat Achaoui de mooie beloftes rond goed bestuur, die burgemeester Catherine Moureaux (PS) aan het begin van deze legislatuur deed, heeft geschonden. Die vrees verergert nog als blijkt dat Achaoui zijn mandaten niet heeft aangegeven op de website van de gemeente.

Achaoui legt na de commotie zijn mandaat als voorzitter van de jeugdwerking van Union vrijwillig neer om het imago van die werking te vrijwaren. Voetbalclub Union benadrukt wel dat de beschuldigingen van fraude ongegrond zijn. Het Franstalig magazine Médor schrijft ook dat Achaoui 2.000 euro per maand krijgt voor zijn werk bij Union. Gevreesd wordt dat dit betaald is met het geld uit de gewestelijke subsidie van 200.000 euro. Omdat dat strikt verboden is, start het parket begin februari een onderzoek. Maar Achaoui houdt vol dat hij niets te verbergen heeft. Hij heeft een dossier klaarliggen met bewijzen.

Hoe verklaart u de geldopnames die u deed van de rekening van de jeugdschool van Union (6.500 op 8 november en 2.500 euro op 29 november)?
Abdellah Achaoui: "Die eerste opname is gedaan op vraag van de directie van Union in het kader van de kaartenverkoop voor een thuiswedstrijd tegen Westerlo. De bankrekening van de club was geblokkeerd (in de nasleep van 'Operatie Propere Handen' een onderzoek naar witwaspraktijken in het voetbal, werden heel wat rekeningen van voetbalclubs geblokkeerd, nvdr). Maar ze hadden briefjes en muntgeld nodig voor de wedstrijd. Ik heb daar ook bewijs van: deze e-mail bevat een aanvraag die overeenkomt met de gevraagde geldsom voor 8 november (laat de e-mail zien). Op 21/11 heb ik hetzelfde bedrag teruggestort (toont afschriften van Belfius). De tweede aanvraag was voor de wedstrijd tegen Virton. Ook dan vroeg de club me geld op te nemen en het later terug te storten, wat ik gedaan heb (toont e-mail met die aanvraag).

Mij was gevraagd een nieuwe structuur op te richten tussen de vzw Ecole des Jeunes en Union. Dit is veel werk en daarom is er een contract als consultant opgemaakt.

Abdellah Achaoui (PS), Molenbeeks schepen

Médor schrijft ook dat u als consultant 2.000 euro per maand verdient bij de club. Welk statuut had u daar eigenlijk?
Achaoui: "Ook dat is een grote kakafonie. Médor zegt dat ik algemeen directeur en voorzitter was, maar dat werd ik pas vanaf 6 september 2019. Daarvoor had ik een vrijwilligerscontract, dat ik tekende op 1 juli (laat contract zien). Ik was toen dus nog geen voorzitter of algemeen directeur en kreeg geen enkele vergoeding. Ik werd op 12 december betaald. Toen kreeg ik 1.500 euro voor de drie voorgaande maanden, dus 500 euro per maand.

In december ben ik gevraagd om 1.200 euro te factureren als natuurlijk persoon in het kader van een andere opdracht voor Union. Maar dat heeft niets met de vzw Ecole des Jeunes te maken. De club heeft in het parlement ook geantwoord op deze vraag (laat antwoord zien van 19 februari). Ze leggen uit hoe ik gevraagd was om een nieuwe structuur op te richten tussen de vzw Ecole des Jeunes en de eerste ploeg van Union. Dit is veel werk en daarom is er in augustus een contract als consultant opgemaakt. Daar komt die 1.200 euro vandaan. Maar dit heb ik niet elke maand gekregen: het gaat om de maanden september, oktober, november en december, niet vaker. Niet in juli en augustus."

Dus het is niet helemaal fout wat Médor schreef, u verdiende maandelijks zo’n 1.700 euro.
Achaoui: "Voilà. Ze hebben informatie ontvangen, anders hadden ze het niet kunnen weten. Maar wat me tegenstaat, is dat ze de informatie niet hebben geverifieerd."

Begrijpt u dat de oppositie zich zorgen maakt of u wel genoeg tijd besteedt aan uw schepenambt?
Achaoui: "Luister, de oppositie doet zijn werk. Maar de mandaten die ik nu heb, bij Interfin en Sibelga, zijn mandaten die samenhangen met mijn bevoegdheden als schepen."

U bekleedt vijf verschillende posities bij hen.
Achaoui: "Dan heeft u mijn functies als bestuurslid meegerekend."

Maar er zijn toch vergaderingen voor al die functies?
Achaoui: "Ja, en die zijn vaak in de avond. In heel 2019 kreeg ik daar bij Sibelga trouwens een nettobedrag van 1.276 voor, en bij Interfin 2.147 euro (toont bewijzen)."

U legde net uit dat u ook bij Union heel veel werk had.
Achaoui: "Dat is ook iets dat ik 's avonds doe. Ik doe het graag en het werk waarover ik vertelde is verspreid over maanden, ik deed het ook vaak tijdens het weekend. Het opzetten van die structuur spreekt me erg aan, ik heb ook een achtergrond in bedrijfswetenschappen. En de trainingen zijn 's avonds en in het weekend. Het werk schrikt me niet af, ik heb een enorme werklust."

Op de website van de gemeente hebben alle schepenen hun mandaten aangegeven onder het kopje ‘transparantie’. Bij u staat er alleen ‘Union’ en vinden we van ‘Sibelga’ of ‘Interfin’ niets terug.
Achaoui: "De mandaten voor 2018 heb ik aangegeven in 2019 (laat document met aangifte bij Rekenhof zien). Alle mandaten uit 2019 worden aangegeven in 2020. In die aangifte zullen mijn mandaten bij Union, Sibelga en Interfin ook opgenomen zijn. Zodra die mandaten zijn aangegeven, komen die ook op de website van de gemeente."

Als we elke verdachtmaking van fraude wegnemen, komt het alleen neer op de vraag: waarom heeft u gelogen tegen de journalist. Is dat niet een beetje simpel?

Abdellah Achaoui (PS), Molenbeeks schepen

Maar toch is uw aangifte bij het Rekenhof niet helemaal in orde.
Achaoui: "Dat klopt, maar dat gaat over mijn vermogensaangifte, die was ik vergeten, maar dat heb ik rechtgezet. De mandaten zijn in orde."

Wat vindt u ervan dat het parket een onderzoek voert naar deze zaak?
Achaoui: "De journalist insinueert dat ik gestolen zou hebben. Als het parket dit kan tegenspreken is dat geen enkel probleem. Er moet worden aangetoond dat er geen misbruik en onregelmatigheden zijn. De subsidie van het Gewest staat nog op de rekening. Wat ik doe is perfect in lijn met de wet, en met mijn partij. Voor mij is het ook cruciaal dat de jeugdschool goed terechtkomt. Het gaat om een belangrijk project voor Brussel."

Waarom heeft u aan de journalist van Médor gezegd dat u niets verdiende met uw werk bij de jeugdschool?
Achaoui: "Médor was zonder afspraak naar de club gekomen. De journalist vertelde dat hij een reportage wilde maken over de jeugdschool. Ik ontving hem en vertelde over de verschillende veranderingen die de school heeft ondergaan: de nieuwe directie, de jeugdelite, etcetera. Dan begon hij over de gewestsubsidie, en bij het weggaan vroeg hij of ik een vergoeding krijg. Ja, zei ik, verplaatsingkosten.

Als we dit (wijst naar documenten op tafel) en de verdachtmaking van fraude wegnemen, komt het alleen nog neer op de vraag: waarom heeft u gelogen tegen mijnheer. Is dat niet een beetje simpel? Geen van de aantijgingen klopt en toch gaat het alleen daarover. Hij heeft me één keer gecontacteerd, en zijn enige vragen gingen over de subsidie en de vergoeding. Hij schreef niets op, en nam niets op. Het is zijn woord tegen het mijne."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Sport, Abdellah Achaoui , Ecole des Jeunes Union

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni