| Raman redde een punt voor RSC Anderlecht.

Inefficiënt en ongelukkig Anderlecht knokt zich naar een punt in Oostende

Thijs Roelen
© BRUZZ
26/09/2021

Een berg gemiste kansen, een rode kaart vroeg in de tweede helft en een dodelijk efficiënt KV Oostende; het zat RSC Anderlecht deze zondag niet mee. Ondanks een 2-0 achterstand, vocht de ploeg van trainer Vincent Kompany zich nog terug naar een punt: 2-2.

Kunnen Kouamé en Zirkzee niet samen spelen? Het werd al eens geopperd in Radio Radzinski, de RSC Anderlecht-podcast van BRUZZ, maar tot nu toe had trainer Vincent Kompany het niet aangedurfd met de twee gehuurde spitsen. Tot deze zondag in Oostende dan. Zirkzee loste Verschaeren af, Amuzu de zieke Ait El-Hadj.

Het onuitgegeven aanvalsduo leverde tegelijk dreiging en frustratie op. Zirkzee was voor rust al twee keer dicht bij een doelpunt: hij raakte paal en lat. Bij die eerst poging, na 26 minuten, werd hij knap vrijgespeeld door Kouamé met een heerlijk lobje achter de Oostende-defensie. De tweede keer, op slag van rust, nam hij een voorzet van Murillo direct op de slof, maar zag hij de bal buiten bereik van de doelman op de lat ploffen.

De frustratie bij de Paars-Witte supporters kwam enerzijds door dat gebrek aan efficiëntie van het nieuwe aanvalsduo. Maar toch zeker ook door de nonchalance en slordigheid waarmee Zirkzee zich op andere momenten manifesteerde. Amuzu stuurde hem na ruim een kwartier alleen op het Oostendse doel af, waar hij besloot met iets wat het midden tussen een lob en een schot hield. Gelukkig voor hem bleek hij buitenspel te staan.

Amuzu zelf had na 5 minuten ook al een honderdprocentkans gemist, toen Refaelov hem met een voorzet vrij voor doel zette. De ene keer dat de bal er wel inging voor Anderlecht, werd afgevlagd omdat Refaelov zeer nipt buitenspel stond.

Effectief Oostende, Anderlecht in ondertal

Waar Anderlecht dus faalde voor het doel, was Oostende zeer efficiënt. Al na 7 minuten opende Gueye de score. Hij schoot van grote afstand tussen de benen van Hoedt door raak in de korte hoek. Een doelpunt dat zowel Hoedt als Van Crombrugge zich mogen aanrekenen. Diezelfde Gueye liep na een klein halfuur tegen de na een kopbal van Jäkel van de lat terugspringende bal aan om ook de 2-0 op het bord te zetten.

Anderlecht wist al wat te doen na rust dus, maar direct na pauze leverde de helft van het duo Kouamé-Zirkzee nog meer frustratie op toen de eerste er met een directe rode kaart vanaf moest. Hij was net te laat bij de bal en tikte Jäkel op zijn knie. Het onbegrip bij zowel Zirkzee als Kouamé was te begrijpen, want het was een zeer zwaar verdict. 2-0 echter én met een man minder: de opgave leek onmogelijk.

Maar de ploeg van Kompany toonde veerkracht. Zelfs met tien spelers bleef Paars-Wit gevaar stichten. Zirkzee leek te beseffen dat het nu volledig aan hem was en de nonchalance maakte plaats voor verbetenheid. Een eerste keer stuitte hij vanuit een moeilijke hoek op een voorzet van Amuzu op Oostende-doelman Hubert. Daarna legde hij de bal na een prachtige aanname net achter de vrij voor het doel staande Cullen. En weer even later schoot hij van afstand richting de verre hoek, maar vond hij opnieuw Hubert.

Zirkzee dan toch

De mogelijkheden voor Zirkzee waren niet allemaal even groot, maar hij zal zelf ook geweten hebben dat een spits die eigendom is van Bayern München er toch al twee had moeten maken. Dat deed hij uiteindelijk na 66 minuten. Harwood-Bellis stuurde hem diep, de spits werkte eenvoudig voorbij Hubert, 2-1.

De 2-1 gaf RSCA moed. Opnieuw bestookte Zirkzee het doel van Hubert, maar die kon zijn afstandsschot stoppen. De spits maakte van de gelegenheid gebruik om de meegereisde Anderlecht-fans achter het doel aan te manen van zich te laten horen. Aan de andere kant kreeg Gueye de kans om de wedstrijd te beslissen, maar hij stuitte op de uitschuifbare voet van Van Crombrugge.

Raman was inmiddels in de ploeg gekomen en hij kreeg van Amuzu een vrije kopkans een kwartier voor tijd, maar in plaats van overtuigend op doel te koppen, schampte hij de bal slechts. Vijf minuten later maakte hij die misser echter goed. Op een afgemeten voorzet van Gomez kopte hij knap tegendraads raak, 2-2 en het leek nog niet voorbij.

Anderlecht bleef druk zetten, maar ook voor het doel van Van Crombrugge werd nog gevaar gesticht. De hakbal van Gueye was echter net te zwak om de Anderlecht-doelman te verontrusten. Aan de andere kant passeerde Raman wel Hubert, maar zijn bal werd nog van de lijn gehaald. Het publiek van beide ploegen roerde zich nog tijdens de vooral zeer spannende ontknoping, maar gescoord werd er niet meer. Met het punt schieten Kompany en co. niet veel op, maar de veerkracht die zijn ploeg toonde, moet hem ongetwijfeld deugd gedaan hebben. Volgende week komt Club Brugge naar het Astridpark.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni