Jouw vraag

BIG CITY. De eerste bodybuilder ter wereld was een Brusselaar

Luana Difficile
© BRUZZ
16/06/2022

Eugen Sandow wordt algemeen beschouwd als de allereerste bodybuilder ter wereld. Hij wilde niet enkel gewichtheffen, maar zijn lichaam ook op zo'n manier trainen dat zijn spieren indrukwekkend dik zouden staan. Daardoor lag zijn focus anders dan die van andere krachtpatsers. Zijn leermeester was Louis Attila. Ze ontmoetten elkaar in Brussel, in de allereerste sportclub die er door Attila werd opgericht in 1886.

"Welke krachtpatser richtte in Brussel de allereerste sportclub op?"

Tim uit Antwerpen

Voor de Duitser Louis Attila, die eigenlijk Ludwig Durlacher heette, zich begon te verdiepen in het bodybuilden, was hij ook een krachtpatser. Hoewel hij een getalenteerd pianospeler met een grote talenknobbel was, geraakte hij als jonge knaap geïnspireerd door een Italiaanse gewichtheffer. Die inspireerde hem om te starten met trainen.

Louis Attila

| Louis Attila, krachtpatser, personal trainer en oprichter van de eerste sportclub ter wereld.

Hoewel hij zelf circa 78 kilo woog, kon hij bijna het dubbele van zijn gewicht heffen. Daarnaast was hij een geboren entertainer, met een reeks zelf uitgevonden poses. Zijn shows sloegen aan. Onder de artiestennaam Louis Attila begon hij samen met zijn vrouw, die ook aan gewichtheffen deed, doorheen heel Europa te toeren.

Eerste sportclub

Na zijn show spraken toeschouwers hem geregeld aan. Ze wilden weten hoe ze net zo sterk konden worden. Dat bracht hem op een commercieel idee. Hij zette een stap terug als performer en opende zijn eigen sportclub. Als locatie voor dit nieuwe concept koos hij voor Brussel. Vermoedelijk lag de sportclub in de Beenhouwersstraat, vlakbij de Grote Markt. In de club leerde hij mensen hoe ze hun spieren konden ontwikkelen en gaf hij krachttrainingen.

Vermoedelijk kwamen er honderden leerlingen bij hem over de vloer. Een van hen was Friedrich Wilhelm Müller, die later voor de artiestennaam Eugen Sandow koos. Louis, die ondertussen de bijnaam 'Professor Attila' had gekregen, zag potentieel in de jonge knaap. Friedrich op zijn beurt droomde ervan om even gespierd te zijn als de Romeinse en Griekse standbeelden. Met dat doel voor ogen begonnen ze samen te trainen.

sandow_.jpg

| Eugene Sandow wordt gezien als de eerste bodybuilder ter wereld

De focus van Friedrich lag dus niet enkel op het gewichtheffen, maar vooral op het krijgen van een zo afgetraind mogelijk lichaam, met duidelijk zichtbare spieren. Daarom worden Attila en Sandow gezien als de pioniers van het bodybuilden.

Krachtige vrouwen

Samen met het succes van Sandow werd ook dat van de sportclub in Brussel steeds groter. Daarom opende Professor Attila een tweede club in Londen. Met de krachttrainingen wilde hij verschillende lagen van de samenleving aanspreken. Hij trainde zowel arbeiders als mensen uit de hoge sociale klassen. Hij werd zo bekend dat hij in adellijke en zelfs vorstelijke kringen aanhangers kreeg. Zo was hij de personal trainer van de koninklijke families van Denemarken, Groot-Brittannië, Griekenland en zelfs een Russische tsaar.

Hij benutte het succes in Londen, en verhuisde in 1893 naar New York. Opnieuw speelde hij het slim. Aan mensen met een zittende job legde hij uit hoe slecht dat voor je lichaam is. Omdat er in New York veel mensen op kantoor werkten, bereikte hij al snel een enorm doelpubliek. Heel wat werknemers kwamen aankloppen bij Attila om hun lichaam af te trainen.

Dat was niet het enige nieuw soort cliënteel dat Attila aansprak. Hij was ook een van de eersten die de sport toegankelijk maakte voor vrouwen. Volgens hem verdienden ook zij hun plek in het gewichtheffen en in de bokswereld. Dit kon op bijval rekenen van vrouwelijke sporters die streefden naar onafhankelijkheid en gelijkheid in de sportwereld.

Professor Attila was dus op verschillende vlakken een pionier. Hij ontwikkelde nieuwe technieken in de krachttraining, was de eerste bodybuilder ter wereld, werd personal trainer van vorsten en vrouwen en opende de eerste sportclubs ter wereld. Waarvan de allereerste in hartje Brussel lag.

Zelf ook een vraag voor Big City? Stel hem hier

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni