| Roland Duchâtelet stapte een paar jaar terug 'gedegouteerd' uit het Belgische voetbal. Hij richtte zijn blik op de Engelse en Duitse competities en werd er eigenaar van Charlton Athletic en Carl Zeiss Jena.

Oud-Standard-voorzitter Duchâtelet zag 'verdachte matchen' van RSCA

GR
© BRUZZ
12/10/2018
Updated: 12/10/2018 15.03u

Ook de voormalige voorzitter en eigenaar van voetbalclub Standard, Roland Duchâtelet, mengt zich in het debat rond het schandaal in de Belgische voetbalwereld. Volgens hem heeft Anderlecht in 2014 een aantal 'verdachte wedstrijden' gespeeld op weg naar de landstitel.

Voetbalclub Anderlecht werd in 2014 voor de 33ste keer in zijn bestaan landskampioen. Het deed na een uitzonderlijke inhaalrace in play-off 1. De Brusselaars haalden toen na een speeldag een achterstand op van acht punten op Standard. Volgens oud-voorzitter en voormalig eigenaar van Standard, Roland Duchâtelet, gebeurde dat niet zuiver op de graat.

In een gesprek met Het Nieuwsblad sprak hij over onregelmatigheden bij de club Anderlecht. Later op de dag werd die versie aangepast. Duchâtelet blijft bij zijn verklaring dat er in de play-offs van de eerste klasse in het seizoen 2013-2014 door Anderlecht een aantal 'verdachte wedstrijden' zijn gespeeld. Maar de schuld hiervoor legt hij niet noodzakelijk meer bij het clubbestuur.

‘Twee verdachte wedstrijden’

“Er zijn toen rare dingen gebeurd”, zegt Duchâtelet. “We hadden een riante voorsprong, maar die smolt toen weg als sneeuw voor de zon. Ik heb toen al gezegd dat er iets niet klopte, maar het is nooit op een correcte manier onderzocht. Er zijn nochtans twee wedstrijden van Anderlecht in die play-offs die verdacht zijn. Ik kan niet zeggen welke. Bekijk de matchen en dan kom je er zelf wel achter.”

Nu het federaal parket met operatie ‘Propere Handen’ een grootschalig onderzoek voert naar financiële fraude en matchfixing in de Belgische voetbalwereld, wil Dûchatelet niet langer zwijgen. Met dit verhaal is Duchâtelet niet aan zijn proefstuk toe. In 2005 was hij al eens klokkenluider bij een omkoopaffaire in de lagere reeksen van het Belgische voetbal, toen met de ‘gokchinees’ Zheyun Yé als spilfiguur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sport , RSC Anderlecht , Roland Duchâtelet , 'Propere Handen' , voetbalschandaal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni