'Union kan wel Europees spelen'

© Photonews
Updated: 04-07-2019 - 15:20

Union Saint-Gilloise is de enige profclub die geen elitelabel toegewezen kreeg voor zijn jeugdploegen. Maar de club verkreeg wel een uitzondering van de Pro League, waardoor de Europese licentie toch niet in het gedrang zou komen.

1B-clubs Union, Lommel en KSV Roeselare voldeden volgens de Belgische vereniging van profclubs (Pro League) niet aan de voorwaarden voor de elitejeugd, maar gingen in beroep bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Reeksgenoten Lommel en Roeselare haalden hun gram, maar aan Union werd geen licentie toegekend.

Dat deed zelfs bij de Pro League de wenkbrauwen fronsen, aangezien de drie jeugdlicentiedossiers inhoudelijk nagenoeg identiek waren. De motivering in het geval van Union stond haaks op die van de twee reeksgenoten. Daarom werd een eenmalige gentlemen's agreement gevonden, zodat de jongeren (U11 tot U18) van l'USG toch mogen aantreden op het hoogste niveau.

En die overeenkomst zou er voor zorgen dat Union toch in aanmerking komt voor Europees voetbal. Dat was op het op einde van vorig seizoen nog een probleem, toen moest Union de Europese licentie intrekken, bij gebrek aan een elitejeugdlabel.

CORRECTIE: in een eerdere versie van dit artikel stond dat Union zonder elitejeugdlabel geen Europees voetbal kan spelen. Maar volgens Union is het voldoende dat de club 'ja' kan antwoorden op de vraag 'Spelen de jeugdploegen in de elitereeksen?' in het licentiedossier. Dat zou willen zeggen dat Union toch Europees voetbal kan spelen, indien het daar sportief voor in aanmerking komt.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?