'Annuleer alle openbare onderzoeken sinds 13 maart'

© PhotoNews
| Een bouwwerf in Brussel (archiefbeeld)

Er is grote onduidelijkheid over stedenbouwkundige procedures tijdens de coronacrisis. Dat klaagt middenveldorganisatie Inter-Environnement Bruxelles (IEB) aan. Sommige Brusselse gemeentes besloten om de openbare onderzoeken voor vergunningen te pauzeren, op andere plekken blijven er nieuwe van start gaan. IEB vraagt uniforme maatregelen.

Om in Brussel een bouwvergunning te krijgen voor een project moet een openbaar onderzoek georganiseerd worden. Dat is een periode waarin alle documenten over het project publiek worden en burgers en organisaties ze kunnen inkijken. Op basis ervan kunnen ze opmerkingen versturen die samen met het oordeel van een aantal instellingen verwerkt worden tot een positief of negatief advies.

Het is een belangrijk moment van inspraak, maar momenteel heerst er chaos, klaagt IEB. Sommige gemeentes hebben hun openbare onderzoeken geschorst of geannuleerd omdat het door de coronamaatregelen niet mogelijk is om een inspraakproces te organiseren.

Het inkijken van documenten op het gemeentehuis is onmogelijk en door de beperkte bewegingsvrijheid zien burgers ook minder snel de aankondiging van een onderzoek hangen op straat. Strikt genomen moeten alle documenten over bouwprojecten ook online te vinden zijn, maar in de praktijk is dat niet zo, schreef BRUZZ eerder al.

Gewestelijke richtlijn

Tegenover de gemeentes die hun onderzoeken schorsten staan ook gemeentes die dat nog niet deden, klaagt IEB. Er zijn ook gemeentes die beloofden te stoppen met nieuwe openbare onderzoeken, maar er toch nieuwe publiceren (Stad Brussel). De onduidelijkheid is er omdat er geen gewestelijke richtlijn over stedenbouw is, zegt IEB in een persbericht. Het spreekt daarin over een "ontkenning van de stedelijke democratie."

IEB vraagt om duidelijke richtlijnen van de Brusselse regering. De organisatie vraagt om alle openbare onderzoeken sinds 13 maart te annuleren (dat was het begin van de coronamaatregelen) en ze te organiseren wanneer de maatregelen afgelopen zijn. Dat zou betekenen dat heel wat Brusselse bouwprojecten dus vertraging oplopen.

Het kabinet van bevoegd staatssecretaris Pascal Smet (One.Brussels) verkoos nog niet te reageren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?