'Bouw geen shoppingcenter op de Heizel'

© KCAP Architects & planners
| "De stad Brussel zou beter haar energie steken in een opwaardering van de Heizel die minder in plaats van meer problemen zal veroorzaken."

Vakbonden, milieuorganisaties en de middenstand verzetten zich tegen Neo, het project dat een herinrichting van de Heizelvlakte voorziet. Een bonte verzameling uit het middenveld schaart zich achter een opiniestuk in De Tijd. "Bouw geen winkelcentrum op de Heizel."

Terwijl de stad Brussel zijn wonden nog likt van het afgevuurde Eurostadion op parking C, wordt in de schaduw gewerkt aan het Neo-project. Stilaan groeit echter ook het verzet tegen de plannen van Brussel-Stad voor de herinrichting van de Heizelvlakte.

Nadat de nabijgelegen gemeenten Vilvoorde en Wemmel een bezwaarschrift hadden ingediend, trekt nu ook het middenveld aan de alarmbel. "Niemand zit te wachten op een megalomaan shoppingcenter op de Heizel: noch de buurt, noch de handelaars en ook de grote merken niet."

Drie centra op drie kilometer

Volgens het middenveld stak de concurrentie tussen het Vlaams en Brussels Gewest het vuur aan de lont. In Machelen komt er Uplace, aan Van Praet werd Docks uit de grond gestampt. "En dus vond de stad Brussel er niet beter op zelf een shoppingcenter, zo mogelijk nog groter, te plannen."

"Het is uitgesloten dat de drie shoppingcenters, op een afstand van ongeveer 3 kilometer, naast elkaar kunnen bestaan", schrijven de organisaties. "En dan hebben we het nog niet gehad over het gebrek aan meerwaarde voor het handelsweefsel in de regio en de bijkomende verkeersdruk."

Brussel schat dat jaarlijks 5 tot 15 miljoen shoppers zullen afzakken naar het centrum van 72.000 vierkante meter. Maar volgens de middenveldorganisaties is er niet nagedacht over hoe de omliggende wijken die toevloed moeten verwerken.

Geen oplossing voor leegstand

Het middenveld weet dat ook Brusselse handelaren of zelfs grote merken geen meerwaarde zien in het winkelcentrum, 'Mall of Europe' gedoopt. Bovendien is er 11,2 procent leegstand in de hoofdstad, zo moet blijken uit de jongste cijfers. "Hoe zal Neo ook maar de minste bijdrage leveren tot een oplossing voor 140.000 m² leegstaande winkeloppervlakte in het Brussels Gewest?"

"Het commerciële luik van het Neo-project is niets meer dan een risicovolle financiële montage. Brussel zou beter haar energie steken in een opwaardering van de Heizel die minder in plaats van meer problemen zal veroorzaken en een echte meerwaarde kan zijn voor het Gewest", luidt het scherp.

Onder meer Unizo Brussel en Vlaams-Brabant, ACV regio Brussel en Halle-Vilvoorde, de Bond Beter Leefmilieu (BBL) en de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (Bral) onderschrijven het opiniestuk. De middenveldorganisaties verenigen zich in het Interregionaal Platform voor Duurzaam Economisch beleid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?