Bouwmeester: jury koos Kristiaan Borret

© Kölner Perspektiven
| Brussels bouwmeester Kristiaan Borret.

De Brusselse regering koos deze donderdag nog geen nieuwe bouwmeester en verschuift de beslissing naar januari. De jury toonde eerder wél een duidelijke voorkeur voor Kristiaan Borret, verneemt onze redactie.

Deze donderdag boog de Brusselse regering zich over de benoeming van een nieuwe bouwmeester. Eerder las u hier al dat twee kandidaten voor de functie in aanmerking kwamen: huidig bouwmeester Kristiaan Borret en architect/stedenbouwkundige Benoit Moritz.

De regering koos uiteindelijk om nog niet te kiezen. In een communiqué wordt uitgelegd dat de bevoegde regeringsleden Rudi Vervoort (PS) en Pascal Smet (One.brussels/SP.A) 'een onderhandelingsprocedure opstarten' en pas in januari een beslissing volgt. Die procedure is een mogelijkheid die het lastenboek voor de aanstelling van de bouwmeester biedt.

Verduidelijkingen

De procedure betekent niet dat de jury geen keuze maakte. Verschillende betrouwbare bronnen melden aan onze redactie dat huidig bouwmeester Kristiaan Borret de duidelijke favoriet was van het adviescomité. Borret kreeg de beoordeling 'zeer goed', Moritz werd 'goed' bevonden. In de jury zaten naast politieke vertegenwoordigers ook experts zoals Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck.

De regering start de onderhandelingsprocedure dan ook in eerste instantie enkel op met Borret. De gesprekken moeten een aantal aspecten van de uitoefening van zijn ambt verduidelijken.

De beslissing om de onderhandelingsprocedure op te starten betekent dat Brussel in januari alvast een tijdje zonder bouwmeester zit. Het huidige mandaat loopt immers maar tot eind december.

Schenen

Borret maakte de voorbije jaren naam door zijn vaak scherpe analyses van de manier waarop in Brussel gebouwd en gepland wordt. Hij veralgemeende ook het principe van architectuurwedstrijden, die hij ook in de privésector probeert in te voeren.

De huidige bouwmeester stootte daarbij wel vaker tegen de schenen van de traditionele bouwsector. Ook binnen partijen als MR en PS roept hij al eens weerstand op. De Franstalige liberalen vonden o.m. dat de wedstrijden te vaak door Vlamingen werden gewonnen, iets dat Borret weerlegde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?