© Herman Desmet | Zicht van op het dak van het Brusselse stadhuis.

Brussel vindt geen certificateurs voor renovatieplan

TDN
© BRUZZ
09/07/2019

De Brusselse regering rolde een ambitieus renovatieplan uit om het huizenbestand energiezuiniger te maken. Elke woning moet vanaf 2025 in het bezit zijn van een EPB-certificaat met daarop de uit te voeren werkzaamheden. Maar er zijn amper mensen die certificateur willen worden. Leefmilieu Brussel organiseert daarom opnieuw examens.

Voor alle 575.000 Brusselse woningen wordt een gepersonaliseerd stappenplan opgesteld om de huizen zuiniger en dus ook milieuvriendelijker te maken. Dat renovatieplan begint bij een verplicht EPB-certificaat, een soort energierapport van je huis. Elke woningeigenaar moet zo’n certificaat laten opstellen tegen 2025. Nu is dat enkel verplicht als je je huis verkoopt.

Weinig interesse

Dat document vormt de basis voor de toekomstige renovatie. Want op het certificaat staan aanbevelingen en technische maatregelen om je huis energiezuiniger te maken. Het kan bijvoorbeeld gaan om het isoleren van je dak, maar ook om het vervangen van je verwarmingssysteem. Elke eigenaar is verplicht om minstens elke vijf jaar (eerste in 2030) een van de aanbevolen ingrepen uit te voeren. Je mag ze ook allemaal in één keer uitvoeren.

Essentieel in het Brusselse plan zijn dus de EPB-certificateurs, die de certificaten moeten afleveren. Om het beroep van EPB-certificateur te mogen uitoefenen, moet je examens afleggen. Die gingen eind juni van start, maar er waren te weinig inschrijvingen. Momenteel zijn er slechts 55 certificateurs geslaagd.

Stokoud huizenbestand

Na kritiek werd het theoretisch examen nochtans aangepast. De scores op de theorie gingen vooruit, maar de algemene slaagkansen verbeterden niet. Het zijn vooral de al erkende certificateurs die voor het specifieke examen van het Brussels renovatieplan door de mand vallen, blijkt nu. Daarom organiseert Leefmilieu Brussel extra bijscholingen. In oktober en december 2019, maar ook in 2020 staan bijkomende examensessies gepland.

Van de 575.000 Brusselse woningen is 85 procent gebouwd voor de jaren 60, dertig procent is zelfs niet geïsoleerd. Al die huizen hebben nog veel marge op vlak van energie-efficiëntie. De gewestelijke renovatiestrategie ambieert Brussel tegen 2050 helemaal koolstofarm te maken. Daarvoor moeten de emissies met 80 procent dalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Stedenbouw, Samenleving, renovatieplan, Leefmilieu Brussel, EPB-certificaten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni