Brusselse bouwbijbel Good Living in eerste lezing goedgekeurd

© Belgaimage
| Pascal Smet (one.brussels-Vooruit)

De nieuwe gewestelijke stedenbouwkundige verordening, Good Living, is in eerste lezing goedgekeurd. Dat meldt staatssecretaris Pascal Smet (One.Brussels-Vooruit). De tekst gaat medio december in openbaar onderzoek.

Good Living werd al in juli aan de pers voorgesteld. Het bevat de praktische richtlijnen voor de toekomstige stedenbouw. Hoeveel plaats de auto nog krijgt, hoeveel parkeerplaatsen een gebouw moet bevatten, wanneer balkons verplicht zijn bij nieuwbouw, maar ook hoe hoog en hoe diep er gebouwd mag worden. Het is dus een belangrijk werkinstrument, dat mee het voorkomen van de stad bepaalt.

Het is minder gedetailleerd dan de oude Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening uit 2017, en gaat eerder uit van doelstellingen, en minder van de specifieke regeltjes, om daar toe te komen.

"De bedoeling is om de levenskwaliteit van alle Brusselaars te verbeteren," aldus de staatssecretaris.

Openbaar onderzoek

Omdat er nog een milieu-effectenrapport nodig was, liep de beslissing in de regering enkele weken vertraging op. “Maar de definitieve goedkeuring staat nog steeds gepland voor de zomer van 2023,” aldus het kabinet van Pascal Smet.

Eerst moet er nog een openbaar onderzoek komen, voorzien half december, en overleg met de lokale besturen. De lokale ambtenaren stedenbouw zullen na de definitieve goedkeuring ook opleidingen krijgen, zodat Good Living in de loop van 2024 in werking kan treden. Dat moet tegelijkertijd ook de projectontwikkelaars de tijd geven om zich aan de nieuwe regels aan te passen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?