Brusselse historische liften krijgen tot eind 2027 respijt voor aanpassingen

© Kabinet Pascal Smet

Eigenaars van historische liften in het Brussels Gewest krijgen tot eind 2027 tijd om de nodige aanpassingen te doen. Dat meldt Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet donderdag. Er wordt een nieuwe categorie 'historische liften' opgenomen in het gewijzigde koninklijk besluit.

In februari vorig jaar maakten minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne en Pascal Smet bekend samen aan een oplossing te werken voor het behoud van de vele historische liften in Brussel. Volgens de bestaande regelgeving zouden liften die voor 1958 geplaatst werden ten laatste op 31 december 2022 moeten gemoderniseerd zijn. De normen die in deze regelgeving werden gehanteerd zouden in realiteit vaak onherroepelijk leiden tot de beschadiging van de historische, esthetische en technische eigenschappen van de liften.

Eigenaars van de 'historische liften' krijgen niet enkel een verlengde termijn tot eind 2027 om aanpassingen te doen, ze krijgen ook een aangepaste regelgeving. Hiervoor vonden Dermagne en Smet een akkoord met de politieke verantwoordelijken van de andere gewesten en de bevoegde administraties.

De aangepaste regelgeving moet de veiligheid van de gebruikers en onderhoudstechnici garanderen zonder aan de erfgoedwaarde van de lift te raken, door het gebruik van alternatieve technologie├źn zoals elektronische beveiligingssystemen. De aanpassingen aan het KB liggen nu ter advies voor aan verschillende raadgevende federale commissies.

Historische fout vermijden

"We zijn een gigantische historische fout aan het vermijden. Brussel, maar ook andere Belgische steden, tellen tal van prachtige historische liften. Het zou doodzonde zijn als deze moesten verdwijnen. Gelukkig konden we hier in zeer constructieve samenwerking met mijn federale collega Pierre-Yves Dermagne nog net op tijd een stokje voor steken," zegt Pascal Smet.

"Vandaag hebben we al meer dan 800 Brusselse historische liften kunnen redden door ze in onze inventaris op te nemen. Ik roep nogmaals alle eigenaars van Brusselse historische liften, die dit nog niet deden, op om contact op te nemen met Homegrade Brussels om de lift aan onze inventaris te laten toevoegen," licht Smet nog toe.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?