Brusselse kantoormarkt breekt alle records

© Saskia Vanderstichele
| De Brusselse Noordwijk.

Tien jaar na de financiële crisis barst de Brusselse kantoormarkt uit haar voegen. De leegstand daalt naar 7,6 procent, het laagste niveau sinds 2002. In zakenwijken zoals Louiza en Noord is dat zelfs een laagterecord van 3,3 procent.

De laatste tien jaar kreeg 1,3 miljoen vierkante meter aan verouderde bureau's een nieuwe invulling, voornamelijk residentieel. Tien procent van de kantoormarkt verdween, waardoor de totale bureauruimte zich stabiliseert rond 13 miljoen vierkante meter.

Leegstand op laagterecord

Die kantoren worden makkelijk aan de man gebracht. In de eerste zes maanden van 2019 is er 347.000 vierkante meter aan kantoorruimte verhuurd of gebouwd. Dat is een stijging van maar liefst 120 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2018, blijkt uit cijfers van vastgoedmakelaar Jones Lang LaSalle die de zakenkrant L’Echo kon inkijken.

Het nettoresultaat? De leegstand in Brussel daalt naar 7,6 procent, het laagste niveau sinds 2002. Voor het eerst in twintig jaar staat minder dan een miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg. In de zakenwijken, zoals de Louiza- of Noordwijk, is dat aantal zelfs gezakt naar 3,3 procent. Een record. Elders in Brussel ligt het percentage rond 15 procent.

Hoge prijzen

De hoge vraag heeft uiteraard ook een invloed op de huurprijzen. De hoogste jaarprijs berdraagt al 315 euro per vierkante meter. In de duurste kantoren worden ze gemiddeld voor 254 euro per vierkante meter per jaar verhuurd. Van die ontwikkeling profiteren vooral de flex offices. Dat zijn kantoren die voor korte tijd gehuurd worden en/of snel van volume kunnen veranderen. Die sector neemt intussen zestien procent van de totale huurmarkt van kantoorruimtes voor hun rekening.

De hoge prijzen sporen de eigenaren en promotoren ook aan om te herinvesteren. Er komen heel wat gerenoveerde gebouwen op de markt. Het hoge rendement wordt ook opnieuw geïnvesteerd in nieuwbouw. En de immokantoren zijn heel actief op de markt: de eerste zes maanden werd vijf procent meer kantoorruimte opgekocht, goed voor een totaalbedrag van 1,2 miljard euro.

(lees verder onder afbeelding)

axa-gebouw.jpg
Het kruisvormig gebouw in Watermaal-Bosvoorde.

AXA-gebouw verkocht

Het zijn vooral de goed gelegen en nieuwe kantoorgebouwen die vlot van de hand gaan. De focus ligt op de boomende kantorenmarkt in hartje Brussel. Dat besefte ook vastgoedgigant Cofinimmo, die heel wat kantoorruimtes in de periferie verkocht voor een totaalsom van 50 miljoen euro.

Het belangrijkste gebouw, Vorstlaan 25, staat leeg sinds AXA er in augustus 2017 wegtrok en levert sindsdien dus geen huur op. Maar de site zit al jaren in een juridisch limbo omdat de gemeente Watermaal-Bosvoorde het gebouw als beschermd monument wou bestempelen. Dat doorkruiste de plannen om er de nieuwe Amerikaanse ambassade te vestigen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?