Brusselse randgemeenten verzetten zich tegen Neo

"Er dreigt een mobiliteitsinfarct in de Brusselse noordrand."
Updated: 22-02-2018 - 13:12

Grimbergen dient als buurgemeente van de stad Brussel een negatief advies in voor Neo, het bouwproject dat de herinrichting van de Heizelvlakte voorziet. Dat zegt burgemeester Marleen Mertens (CD&V) aan BRUZZ. De gemeenten Wemmel en Asse volgen dan weer het voorbeeld van Vilvoorde en dienen een bezwaarschrift in.

Eerder vandaag raakte bekend dat Vilvoorde officieel bezwaar indient tegen Neo. Wemmel en Asse volgen dat voorbeeld, zo werd aan onze redactie bevestigd.

Grimbergen gaat nog een stapje verder en geeft meteen een negatief advies. De buurgemeente van Brussel werd om een advies over het stedenbouwkundige attest gevraagd. Grimbergen houdt er een gelijkaardige redenering op na als bij de afkeuring van het Eurostadion.

Het negatief advies dat binnenkort overgemaakt wordt aan het Brusselse stadsbestuur draait vooral om de vrees voor een mobiliteitsinfarct in de regio. Grimbergen vindt dat de "cumulatieve effecten van alle plannen" te weinig beschreven worden.

Angst voor verkeersinfarct

Zo hekelt de gemeente het gebrek aan duidelijkheid over de aan te leggen overstapparking aan Esplanade, de plannen met parking C en de ontsluiting van het verkeer rond de Heizel.

"Er dreigt een enorm verkeersinfarct in de Brusselse noordrand", zegt ook de Grimbergse schepen Eddie Boelens (Groen) aan BRUZZ. Brussel voorziet met Neo immers 40.000 extra bezoekers per dag.

Ook het alternatief tracé dwars door het Ossegempark biedt volgens hem geen oplossing. Het gaat om een weg die de A12 met Neo verbindt door middel van halfopen tunnels en bruggen.

"Dat zorgt enkel voor extra belasting van de A12. Het idee staat ook haaks op de plannen van het Brussels Gewest om een overstapparking aan Esplanade te bouwen", aldus Boelens, die nogmaals opperde voor een gecoördineerde aanpak. "Zodat er voortaan in overleg beslist kan worden over de toekomst van de noordrand."

Grimbergen waarschuwt ook voor de impact op de luchtkwaliteit in de regio en vreest dat de leefbaarheid van deelgemeente Strombeek-Bever in het gedrang komt. Daarnaast wijst het schepencollege ook op de negatieve impact op lokale handelaren door de concurrentie van het Neo-winkelcentrum.

Bezwaarschrift Wemmel en Asse

De gemeenten Wemmel en Asse dienen in navolging van Vilvoorde een bezwaarschrift in, zo bevestigden hun respectieve burgemeesters aan BRUZZ. Ook zij roepen voornamelijk mobiliteitsproblemen in. "Neo zal voor last zorgen op de invalswegen en sluipwegen op ons grondgebied", klinkt het in koor. "De problemen op de ring zijn al groot en zullen alleen maar toenemen. En hoe gaan die 40.000 bezoekers daar geraken?"

De burgemeester van Wemmel merkte ook op dat er geen ruimte voor scholen is voorzien in de huidige plannen. "Er zouden zo'n 500 families intrekken in sociale woningen, zorgcentra en appartementen. Er zijn wel twee crèches voorzien, maar aan onderwijsvoorzieningen is niet gedacht", merkt Walter Vansteenkiste op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?