| Het SVC bestrijkt een gebied dat om en bij de 150 hectare groot is

Brusselse regering lanceert achtste stadsvernieuwingscontract 'Stephenson-Koningin'

© Belga
20/07/2022

De Brusselse regering lanceert een nieuw stadsherwaarderingsprogramma in het kanaalgebied, op de grens van Brussel en Schaarbeek: het stadsvernieuwingscontract (SVC) "Stephenson-Koningin". Dit SVC wordt het laatste van de legislatuur, kondigt minister-president Rudi Vervoort dinsdag aan. Het operationeel programma wordt in het voorjaar van 2024 aan de regering voorgelegd.

Voor dit achtste stadsvernieuwingscontract kijkt de regering naar de wijken in beneden-Laken en ten noorden van de Noordwijk en de huizenblokken die liggen tussen het Collignonplein en de spoorweg. Het gebied omvat de verkeersassen Koningin/De Trooz en Van Praet, grote stedelijke breuklijnen waarop het SVC moet inwerken.

De zone "Stephenson - Koningin" heeft voor de regering veel opportuniteiten, vermits ze aansluit bij het richtplan van aanleg (RPA) Maximiliaan dat momenteel wordt uitgewerkt en bij de gedeelde visie voor de Noordwijk. Het is ook de bedoeling dat de stedelijke breuklijn vervaagt die wordt veroorzaakt door de treinsporen. Het programma van het SVC 8 kan uitstekend aansluiten bij de reeds bestaande programma's van de duurzame wijkcontracten Helihaven (Brussel) en Stephenson (Schaarbeek).

Het onderzoeksgebied van SVC 8 "Stephenson - Koningin" ligt op het grondgebied van de gemeente Schaarbeek en van de Stad Brussel. Het bestrijkt een gebied dat om en bij de 150 hectare groot is. Er wordt een budget van 22 miljoen euro vrijgemaakt voor de operaties van het SVC.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni