Een simulatiebeeld van de woontoren met ca. 15 verdiepingen, gezien vanop de Sainctelettebrug

| Het gebouw werd voorgesteld in 2017, maar de eerste steen is nog niet gelegd.

Burgemeester Moureaux mee in het verzet tegen komst luxeflatgebouw

Jasmijn Post
© BRUZZ
21/12/2022

Molenbeekse verenigingen vragen de vergunning voor bouwproject Dockside in te trekken. Het voegt niets toe aan de buurt, argumenteren ze. Burgemeester Catherine Moureaux (PS) steunt hun verzoek.

Al van bij de eerste voorstelling van luxeflatgebouw Dockside in 2017 klinkt in oud-Molenbeek protest. "De buurt is al dichtbevolkt," zegt bijvoorbeeld de sociale organisatie Foyer, naast het Kanaal gevestigd.

"In plaats van in te zetten op groen, komen nog meer wagens en parkeergarages, terwijl het al om de meest vervuilde lucht van Brussel gaat," klinkt het bij klimaatvereniging Inter-Environnement Bruxelles die verschillende buurtcomités verenigt.

In een eerdere fase werd het ontwerp al aangepast. De ontwikkelaar plant nog steeds een even hoge toren, maar een die slanker oogt. Het perceel wordt niet volledig bebouwd, zodat er een groter voorplein kan komen, en zodat de Zennetuin doorgetrokken kan worden tot het Saincteletteplein.

Niet overtuigd

Opvallend. Ook burgemeester Catherine Moureaux (PS) weet het zeker: Dockside voegt te weinig toe aan de gemeente. Molenbeek is bij het Gewest in beroep gegaan tegen de vergunning die werd afgegeven voor het bouwproject.

Volgens burgemeester Moureaux zou het Stedenbouwkundig College, dat het gewest adviseert, haar gevolgd zijn, wat zou betekenen dat het advies aan de regering ook negatief is. Maar dat kan het agentschap urban.brussels en het kabinet van staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) voorlopig niet bevestigen.

'Gouden kans'

Nu ligt de bal in het kamp van de regering, die het advies sinds afgelopen week in handen heeft. Volgens de procedure krijgt ze nu zestig dagen de tijd om te beslissen.

De Molenbeekse organisaties laten over hun voorkeur geen twijfel bestaan. "Dit is een gouden kans voor de regering om een fout recht te zetten en zich aan te sluiten bij de bewoners. Zo kan ze rekening houden met de werkelijke behoeften van de wijk," klinkt het in een open brief aan de regering die, onder andere, werd ondertekend door IEB en Foyer.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni