| Bouwplannen voor kantoren in de Wetstraat (archief).

Buurtcomités vragen moratorium op kantoorbouw in Europese wijk

TDN
© BRUZZ
03/11/2020

Verschillende wijkcomités vragen in een brief aan staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels) om een einde te maken aan de kantoorbouwwoede in de Europese wijk en een duurzamer beleid te ontwikkelen. "Door de coronacrisis zullen steeds meer kantoren leegstaan", merken de buurtverenigingen op.

Voor hun oproep hebben wijkcomités Jourdan, Leopoldswijk en Brussel Noord-Oost zich gegroepeerd. In samenwerking met stadsverenigingen Arau, Bral en IEB richtten ze de Coördinatie Brussels Europa op om de bouwwoede van projectontwikkelaars in de Europese wijk een halt toe te roepen. Onder meer de geplande kantoortorens in de Wetstraat bracht protest op de been.

Die bouwwoede strookt namelijk niet met de nieuwe realiteit na de coronacrisis, klinkt het bij buurtbewoners. "Sinds het begin van de coronacrisis trekken bedrijven in Brussel weg uit hun kantoren. Projecten die voor de pandemie uitgewerkt zijn, voldoen niet meer aan de huidige arbeidsnormen nu telewerken aan populariteit wint", schrijven de wijkcomités.

Volgens de Coördinatie Brussels Europa zal onze manier van werken nooit meer hetzelfde zijn. Zeker niet omwille van de positieve effecten van telewerken op mobiliteit, luchtkwaliteit en levenskwaliteit. "Een terugkeer naar de manier van werken voor de coronapandemie lijkt uitgesloten. Het masterplan voor de ontwikkeling van de Wetstraat is volledige achterhaald."

De wijkcomités vragen staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels) een andere, duurzamere filosofie te ontwikkelen en . "Gebouwen worden te snel als verouderd beschouwd. Die sloop- en heropbouwpolitiek is nefast voor het milieu", schrijven ze. Er zou meer stilgestaan moeten worden bij de levensduur van kantoren. "De aflevering van stedenbouwkundige vergunningen op basis van een productielogica is voorbijgestreefd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , kantoren Europese wijk , buurtcomités

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni