| Zo moet de eerste bouwfase op de site, Flora I, eruit zien. Voor de plannen van Flora II zoekt Citydev nu een ontwikkelaar.

Citydev mikt nu ook op duurdere gemeentes voor betaalbare woningen

Eva Christiaens
© BRUZZ
14/07/2023

Openbare vastgoedspeler Citydev bouwt woningen voor middelgrote inkomens in Brussel, maar het gros van die woningen ligt in het - betaalbare - noorden en westen van de stad. Via een nieuw erfpachtstelsel wil Citydev nu ook woningen in de duurdere hoeken ontwikkelen. De eerste projecten starten in Sint-Gillis en Sint-Lambrechts-Woluwe.

Aan het Gouddal in Sint-Lambrechts-Woluwe moet over een vijftal jaar een nieuwe woonwijk verrijzen, Greenwood, met appartementen en een onthaalhuis voor het OCMW. Alles samen zal de site bijna 150 geconventioneerde woningen tellen - 39 in de eerste fase en 110 in de tweede. Citydev lanceert deze week een projectoproep om een ontwikkelaar te vinden voor die tweede fase, Flora II. Voor de eerste fase, Flora I, is promotor Eiffage al aangesteld.

Het terrein ligt langs de Atticastraat in het noorden van de gemeente. En het is niet goedkoop: gemiddeld kost een vierkante meter grond in Sint-Lambrechts-Woluwe rond de 390 euro, zegt Citydev-directeur Nathalie Renneboog. "Voor een standaard 2-slaapkamerappartement van 100 m² met terras, kelder en autostaanplaats betekent dat ongeveer 40.000 euro aan grondwaarde," zegt Renneboog. Bovenop de aankoopprijs van de woning dus. "Dat is te duur om in het financieel plaatje te passen dat het Gewest ons vraagt."

Want de woningen die Citydev op de markt brengt zijn gesubsidieerd door de Brusselse overheid met de bedoeling om middenklassers voor langere tijd in de stad te houden. Je betaalt als koper minder dan de marktprijs, maar engageert je wel om minstens 20 jaar in het gebouw te blijven wonen - tenzij je gezinssituatie verandert. Citydev heeft tot nu toe bijna 5.000 van dat soort woningen in Brussel ontwikkeld, maar nog nooit in het zuidoosten van de stad. De grond is er simpelweg te duur om de woningen goedkoop genoeg op de markt te brengen. Alle gesubsidieerde woningen van Citydev liggen vandaag dan ook in het noorden en westen van Brussel.

Met de ontwikkeling in Woluwe komt daar nu verandering in. Dat doet Citydev door een nieuw systeem van aankoop: wie een woning op de site koopt, zal alleen die woning volledig betalen en niet meer de grond. Die wordt betaald via erfpachtrechten. Het gaat dus eerder om bruikleen.

Ook in Sint-Gillis

Concreet betaal je als koper twintig jaar lang telkens 1 procent van de geschatte marktprijs van de grond van jouw woning. "Voor het project in Woluwe komt dat neer op 35 euro per maand," zegt Renneboog. "Op een termijn van 50 jaar verwachten we dat kopers aan de huidige rentevoeten minstens 60.000 euro uitsparen."

Die aflossing maakt je nog geen eigenaar van de grond. Die is nog 99 jaar lang van Citydev, volgens het huidige stelsel. "Na afloop vernieuwen we onze erfpacht en vergoeden we alle eigenaars voor hun woning," zegt Renneboog. "Zo gebeurt het nu al dikwijls in Amsterdam."

De woningen in het Flora-project komen pas ten vroegste over twee jaar op de markt, maar Citydev wil de formule ook in andere gemeentes toepassen. "Bij ons nieuwste project in Sint-Gillis, de renovatie van de oude Renault-garage, zullen we negen appartementen via erfpacht verkopen," zegt Renneboog. Die moeten eind dit jaar klaar zijn voor verkoop. "We willen deze pilootfase gebruiken om te kijken hoe mensen reageren. Zal de Belg met de baksteen in de maag aanvaarden dat hij alleen eigenaar blijft van de bakstenen en niet van de grond? Ik denk van wel, want de jongere generatie is meer open over nieuwe vormen van wonen," zegt Renneboog.

Volgens Citydev komt de vraag ook voort vanwege de gemeentebesturen. "In het zuiden is een duidelijke vraag naar middenklassewoningen, want kinderen van wie er 40 jaar geleden kocht, kunnen nu zelf niets meer betalen," zegt Renneboog.

Op dit moment zijn bijna 15.000 Brusselse gezinnen kandidaat om een woning via Citydev te kopen.

230713_Flora II_Citydev ontwikkeling Gouddal

| De tweede fase van de nieuwe wijk aan Gouddal komt langs de Atticalaan en het Eurorondpunt te liggen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni