Dak Muntcentrum wordt openbaar

© Bart De Waele
| Links het Muntcentrum, rechts de Multi Tower

Het Muntcentrum aan het gelijknamige plein krijgt naast woningen, een hotel en kantoren ook een publiek toegankelijk dak. De verborgen tunnel onder de Anspachlaan wordt mogelijk gebruikt om twee parkings te verbinden.

Enkele weken geleden verkochten de Stad Brussel en Bpost het Muntcentrum aan Whitewood. Vorige week las u hier al dat het gebouw in de toekomst zowel woningen, een hotel als kantoren zal huisvesten. De Stad gaf op de gemeenteraad ook aan dat het dak mogelijk publiek toegankelijk wordt.

Ondertussen zijn meer details bekend over de toekomst van de kolos tussen Anspachlaan en Muntplein. Zo is de openbare functie van het dak bevestigd. “De Stad heeft het dak in concessie gekregen,” zegt Frédéric Van der Planken, CEO van Whitewood aan BRUZZ. “Het wordt een publiek plein, waar mogelijk ook een horecazaak zal komen." De Stad bevestigt dat.

Torendak teruggeven aan publiek

Het openbare dak was een voorstel van Whitewood. “Het idee erachter zie je ook in Londen: op plekken waar torengebouwen komen, worden de daketages vaak aan het publiek teruggegeven als een soort compensatie.”

muntcentrum
© Photonews
| Het Muntcentrum

Mogelijk wordt ook het lagere sokkeldak publiek toegankelijk, al is daar nog geen duidelijkheid over.

De sokkel van het gebouw aan de overzijde van de Anspachlaan – de Multi Tower, ook in handen van Whitewood – zal overigens niet meer openbaar zijn. Dat was eerder nochtans wel aangekondigd. “Het idee van een openbaar toegankelijke sokkel paste in ons concept van een multi-tenant gebouw, met heel wat verschillende huurders dus. Nu er uiteindelijk maar twee huurders zijn (Bpost en de coworkingaanbieder WeWork, red.) lukt dat niet meer.”

In het Muntcentrum zelf zal de helft van het 65.000 vierkante meter grote gebouw zijn kantoorbestemming behouden. Die burelen komen aan de zijde van de Anspachlaan. De andere helft wordt ongeveer gelijk verdeeld tussen woningen en een hotel, dat 250 à 300 kamers zal tellen. Die laatste twee kijken richting Muntplein.

De nieuwe eigenaar overweegt overigens om de verborgen tunnel tussen de twee modernistische reuzen (Muntcentrum en Multi Tower) in gebruik te nemen. Die tunnel van een meter of vier breed loopt onder de premetrotunnel en werd nooit gebruikt.

steenpuist_onder_de_grond_BRUZZ_ACTUA_1567.jpg
© KH
| De concierge van de Multi Tower in de verborgen tunnel onder de centrale lanen.

“We overwegen om de parking onder het Muntplein via die weg te verbinden met die onder de Multi Tower,” legt Van der Planken uit. “Op die manier zouden we de huidige uitgang van parking Munt kunnen afschaffen en de auto’s langs de Multi Tower laten buitenrijden. Vandaag zorgt de uitgang aan de Kleerkopersstraat vaak voor een verkeersknoop.” Whitewood wil daarover snel met de betrokkenen, zoals de MIVB, samenzitten.

De Stad liet al weten dat er ook een collectieve ruimte van 3.000 vierkante meter komt in het Muntcentrum. Details over de invulling volgen pas later.

De zijde aan de Anspachlaan met de kantoren wordt eerst ontwikkeld, omdat de post eerder kan verhuizen. Het stadspersoneel moet immers wachten tot de opvolger van Parking 58 af is. De verhuis- en verbouwoperatie voor het hele Muntcentrum moet af zijn tegen 2024.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?