| De Vorstlaan in Ouderghem. De Woluwerivier ligt rechts achter de bomen, maar is onbereikbaar door het hek rond Hertoginnedal.

Fremault onderzoekt vrije toegang tot de Woluwe

SN
© BRUZZ
05/10/2018

De Woluwerivier in Oudergem is onbereikbaar door de afspanning rond het Kasteel Hertoginnedal. Minister van Leefmilieu Fremault (CDH) laat nu Leefmilieu Brussel bestuderen of het hek verplaatst kan worden, zodat de Brusselaars langs het water kunnen lopen.

Voorlopig is nog niets beslist, maar minister Céline Fremault onderzoekt of er middelen zijn om die afspanning te verplaatsen. Dat heeft Fremault geantwoord op een vraag van parlementslid Paul Delva (CD&V).

Wie nu over de Vorstlaan in Oudergem loopt, kan de Woluwe enkel vanop afstand bewonderen. De afspanning rond Hertoginnedal, bekend van de politieke onderhandelingen, verhindert namelijk de directe toegang.

Kaart Woluwerivier in park Hertoginnedal langsheen de Vorstlaan

| De Woluwerivier in park Hertoginnedal langsheen de Vorstlaan.

Door het hek aan de andere kant van het water te plaatsen, zouden wandelaars opnieuw het pad vlak langs de rivier kunnen betreden. Op die manier zou 500 meter rivier publiek toegankelijk worden.

Leefmilieu Brussel onderzoekt of er geld en mensen zijn om de extra groene strook die zo vrijkomt, te beheren. Vervolgens zou er onderhandeld worden met de Koninklijke Schenking, de eigenaar van Hertoginnedal, en de FOD Kanselarij van de Premier, die de site gebruikt.

Open brief

Afgelopen zomer stuurde vzw Coördinatie Zenne al een open brief over de Woluwerivier, 'een van de mooiste riviertjes van Brussel.' Door deze zijrivier van de Zenne opnieuw toegankelijk te maken, zou je van het centrum van Oudergem helemaal tot aan de Mellaertsvijvers kunnen kuieren. En dat dus langs het water.

Paul Delva (CD&V) is verheugd over het initiatief van de regering. "Een duidelijk signaal, dat bovendien een mooi voorbeeld is van coherent beleid als antwoord op verzuchtingen van burgers," klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem , Stedenbouw , Milieu , Woluwe , Hertoginnedal , Céline Fremault , Paul Delva

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni