Geplande jachthaven in Anderlecht komt er niet

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 10 februari 2020

In Anderlecht valt het bouwproject The Dock - met jachthaven - in Kuregem volledig in het water. De bouwpromotor geeft het op, wegens een gebrek aan politieke steun.

Met het project ‘The Dock’ zou er aan het kanaal in Anderlecht een jachthaven met winkels en appartementen komen. De overlegcommissie gaf, ondanks stevig protest, begin 2018 nog een gunstig advies voor de bouwplannen aan het Biestebroekdok.

Amper enkele weken later, in maart van datzelfde jaar, diende de vereniging Inter-Environnement Bruxelles (IEB) een beroep in bij het milieucollege. De bezwaren van de vereniging werden gevolgd, waardoor het bouwproject uiteindelijk toch geen milieuvergunning kreeg.

Geen politieke steun

Bouwpromotor Philippe De Bloos geeft er nu de brui aan, zegt hij zelf in La Capitale. "Na een juridische procedureslag die nu bijna vijf jaar duurt is het genoeg geweest," zegt de promotor.

"Naast een opvallend gebrek aan politieke steun voor het project, is er in Brussel een algemeen gebrek aan visie," stelt De Bloos nog. "In steden als Londen, Parijs of Lyon merk je dat zulke projecten aan het water met het nodige enthousiasme worden onthaald. In Brussel is dat niet het geval."

Het omstreden project omvatte ruim 300 woningen en 345 parkeerplaatsen. Die aantallen waren te hoog en moesten naar beneden. Daarnaast moest ook de continuïteit van de fietssnelweg langs het kanaal verzekerd worden. Het fietspad zou mogelijk onderbroken worden door de te bouwen marina, en dat was problematisch.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?