20190418 CCN-gebouw CCN Noordstation
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ | Het CCN-gebouw voor het Noordstation zal worden afgebroken.

Het CCN-gebouw voor het Noordstation mag worden gesloopt. De gewestadministratie heeft daarvoor de nodige vergunning toegekend. Wanneer de sloop plaatsvindt, is nog onduidelijk.

Dat bevestigt het kabinet van staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit). De sloopvergunning is enkele weken geleden toegekend en inmiddels toegekomen bij de Schaarbeekse administratie voor stedenbouw.

Het CCN-gebouw wordt op termijn vervangen door een nieuwbouw. Hoe die er exact zal uitzien, is nog niet beslist. Bouwpromotor CCN Development, een consortium van Atenor en AG Real Estate, kan nog geen plannen of timing kwijt. Eind vorig jaar werd wel aangekondigd dat de sloop mogelijk al begin dit jaar zou starten. Op dit moment wordt het gebouw al aan de binnenkant ontmanteld.

De sokkel van het gebouw, met de bushaltes en de toegang naar het premetrostation, blijft in elk geval behouden. De toegang voor voetgangers en pendelaars is ook tijdens de hele sloop verzekerd, meldt het kabinet-Smet. Dat was één van de voorwaarden van de overlegcommissie.

Noordwijk

Het CCN-gebouw is sinds 2019 in handen van Atenor, AG Real Estate en AXA IM - Real Assets. Zij moeten voor hun verdere plannen rekening houden met een nieuw plan voor ruimtelijke ordening in de Noordwijk. De gemeente Schaarbeek probeert het bijzonder bestemmingsplan (BBP) van de wijk momenteel te wijzigen, een procedure die nog een jaar kan duren. Op dit moment zijn de milieu-effectenstudies voor dat plan aan de gang, nadien volgt nog een openbaar onderzoek.

In afwachting van duidelijke nieuwbouwplannen komt er na de sloop een tijdelijk buurtproject op de plek van het CCN-gebouw. Dat project voorziet sportterreinen, een skatepark en een zomerbar. En ook voor de verdere herontwikkeling van de site is er al één zekerheid: er komen drie nieuwe stadspleinen rond het station, meldde de regering in februari.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie