Honderden bomen gekapt op site van Rijksadministratief Centrum

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 11 februari 2021
Updated: 11-02-2021 - 18:23

Ondanks het verzet van buurtbewoners zijn woensdag honderden bomen gekapt op de site van het Rijksadministratief Centrum in de Vijfhoek. Een stedenbouwkundige vergunning had dit in 2019 al toegelaten, maar volgens buurtcomité O-L-V Ter Sneeuw zijn niet de juiste documenten voorgelegd om de kap te rechtvaardigen. Bovendien zouden ze niet op de hoogte zijn gebracht van de beslissing.

De buurtbewoners noemen de bomenkap “brutaal” en wijzen op de “drastische gevolgen voor de bewoners en het klimaat.” Zonder de bomen versterkt het effect van het stedelijk hitte-eiland nog meer, zeggen ze. Op warme dagen kunnen steden maar weinig afkoelen door beton, asfalt en steen die de warmte opslorpen. Bomen kunnen dit effect bestrijden. “Het zal nu nog enkele jaren duren voordat er nieuwe bomen geplant worden die een beschermende hoogte bereiken.”

De aankondiging van de bomenkap die gepaard gaat met het RAC-project stuitte eerder al op verzet. Toen werd overeengekomen dat de bomen enkel voor de bouw van nieuwe gebouwen zouden gekapt worden. Volgens het Gewest moesten de honderden bomen weggehaald worden om het dak van de parkeerterreinen opnieuw waterdicht te maken, en is de kap dus wel gerechtvaardigd.

Na de werken zullen er 377 nieuwe bomen geplant worden, maar dat zijn er uiteindelijk minder dan de vierhonderd bomen die er oorspronkelijk stonden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?