| Op Google Maps valt het kunstwerk nog te bewonderen.

Interparking krijgt boete voor weghalen kunstwerk Moeschal

BVR
© BRUZZ
07/06/2021

Interparking heeft een kunstwerk van Jacques Moeschal, dat boven de ingang van de parking 2 Poorten stond, weggehaald. Tijdelijk, om het te restaureren, zegt Interparking. Toch geeft Urban Brussels een boete. "Een kunstwerk mag niet zomaar worden weggehaald."

Het gaat om een eerder onopvallend kunstwerk, een ferm uit de kluiten gewassen hashtag, zo je wil. Maar het staat er nu niet meer, en dat mag niet volgens staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels/Vooruit).

"We hebben een proces-verbaal opgesteld. Je kan niet unilateraal een kunstwerk weghalen. Dat is een inbreuk op het Brusselse Wetboek van Ruimtelijke Ordening", klinkt het.

Interparking zelf is zich echter van geen kwaad bewust. "Het kunstwerk is gemaakt van cortenstaal en staat al jaren in weer en wind. Zoals we al bij andere van onze gelijkaardige kunstwerken gezien hebben, lijdt ook dit exemplaar onder roest", zegt Roland Cracco, de CEO van Interparking aan RTFB.

Cracco is bang dat het kunstwerk om zal vallen. "Het weegt tussen de 3 en 3,5 ton", verduidelijkt hij. "We moeten de integriteit van dit werk bewaren. Na een degelijke restauratie volgens de regels van de kunst, kan het kunstwerk opnieuw voor 60 jaar trots overeind staan."

Brussel vs Firenze

Maar waar? "Dat zien we na de restauratie," zegt Cracco van Interparking. "We beschikken over een grote collectie beeldhouwwerken van Moeschal, waarvan we trouwens al werken aan Bozar geleend hebben."

Het is dus niet ondenkbaar dat het kunstwerk de ingang van een andere, buitenlandse parking zal tooien. Zo kunnen een maximum aantal mensen ervan genieten", zegt Cracco. "Zo hebben wij bijvoorbeeld een Moeschal die naar Firenze gaat, in een magnifieke parking. Inwoners en toeristen kunnen er daar van profiteren. Trouwens, van de twee Moeschals die in de nu afgebroken parking 58 stonden, staat er nu één in parking 2 Poorten, de andere dichtbij Zaventem."

kunstwerk interparking

Maar voor Pascal Smet is er maar één plek om het kunstwerk terug te plaatsen, en dat is boven de ingang van parking 2 poorten. "Dat lijkt me logisch, het staat daar al zo lang en moet er terugkeren", zegt hij, "zelfs na de vernieuwing van de laan."

"We hebben al contact gehad met Interparking, over waarom ze dat beeld hebben weggehaald. Officieel om het te restaureren. Maar kwatongen zeggen dat ze het willen verkopen. Dat moet uitgeklaard worden." Interparking ontkent. Maar in de tussentijd heeft Urban.Brussels dus al een pv opgesteld wegens inbreuk op de Brusselse stedenbouwkundige code.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni