Kantoortorens van Quatuor-gebouw klaar voor gebruik

Godfried Roelant
© BRUZZ
02/09/2021

Na drie jaar zijn de werkzaamheden aan het nieuwe kantorencomplex Quatuor aan de Boudewijnlaan afgerond. Op de plek waar vroeger de Vlaamse administratie gevestigd was, staan vandaag vier kantoortorens met een oppervlakte van 60.000 vierkante meter. “Deze combinatie van kantoren en co-workingruimtes beantwoordt volledig aan de huidige hybride werkwereld,” zegt Jean-Philip Vroninks, CEO van bouwheer Befimmo.

Op de plek waar vroeger het Boudewijngebouw stond, op de hoek van de Kleine Ring en de Albert II-laan, begon bouwheer Befimmo samen met aannemer Besix in 2018 met het optrekken van een modern kantorencomplex.

Lous en de Yakuza

Na drie jaar is het project nu klaar. De site bestaat uit vier kantoortorens en co-workingruimtes, in totaal goed voor zo’n 60.000 vierkante meter aan werkruimte. De torens, die er hetzelfde uitzien, verschillen wel in hoogte: van 5 tot 18 verdiepingen.

De 7.000 vierkante meter aan co-workingspaces zijn ontworpen door Lous en de Yakuza. Daarnaast is er ook nog een grote, publiek toegankelijke binnentuin, alsook verschillende bars en restaurants, een rooftop terras, een fitnessruimte en een cultureel centrum. Het volledige bouwwerk beantwoordt volgens Befimmo aan de hoogste innovatienormen.

“Onze teams zijn erin geslaagd een werkomgeving te creëren die volledig kadert binnen de hybride werkwereld van vandaag. Het is een echte campus, waar ideeën tot stand komen en waar individuen en teams zich ten volle kunnen ontplooien. Quatuor zal ook bijdragen tot de herontwikkeling van de Brusselse Noordwijk,” zegt CEO Jean-Philip Vroninks.

Passiefbouw

Er is bij de ontwikkeling van het project ook sterk ingezet op de milieuvriendelijkheid ervan. Het gebouw produceert 30 procent van zijn energie ter plaatse en voldoet aan de criteria van passiefbouw.

Het werd uitgerust met zonnepanelen, regenwaterrecyclagesystemen, hoogwaardige thermische isolatie en geothermische verwarmings- en koelsystemen. Bij de bouw werd ook voorrang gegeven aan het gebruik van hoogwaardige materialen uit Europa, wat heeft bijgedragen tot een doeltreffende vermindering van de ecologische voetafdruk.

Huurders

In de voorganger van het Quatuor-complex was tot 2018 de Vlaamse administratie ondergebracht. Die is ondertussen verhuisd naar de Thurn & Taxis-site. Er wordt dus nog gezocht naar toekomstige huurders voor de kantoorruimtes, maar enkele bedrijven hebben wel al hun komst bevestigd. Het gaat om Beobank, Touring en Buy Way Personal Finance. Voor 7.500 vierkante meter zijn er ook al intentieverklaringen getekend.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni