'King Upkot' brengt 131 studentenkoten naar de Koningsstraat

Kotenbouwer Upgrade Estate is begonnen met de renovatie van een voormalig kantoorgebouw in de Koningsstraat. Vanaf volgend academiejaar kunnen 131 studenten er hun intrek nemen. Het kantoorgebouw was voordien een gekend kraakpand in de stad. Nu moet het een boegbeeld van duurzaamheid worden.

Onder de naam King Upkot - vanwege de ligging in de Koningsstraat - wil Upgrade Estate vanaf september volgend jaar extra studentenkoten in Brussel verhuren. De focus ligt op kwalitatieve en duurzame huisvesting. Dat zegt persverantwoordelijke Toon Musschoot van Upgrade Estate.

"Er is in Brussel zeker een tekort aan kwalitatieve studentenhuisvesting. Wij proberen het gebouw zo toekomstbestendig te maken. We gaan werken met warmtepompen diep in de grond en nog een aantal andere groene technieken, zoals een ventilatiesysteem met warmterecuperatie, zonnepanelen op het dak en regenwaterrecuperatie." Het gebouw wordt afgesloten van het gasnet en zal dus volledig verwarmd worden met de eigen warmtepompen.

In het midden van het gebouw komt een nieuwe binnentuin te liggen. Die moet voor meer groen en ontharding zorgen. Naast de 131 afzonderlijke studentenkamers krijgt het gebouw nog twaalf gemeenschappelijke leefruimtes, verschillende terrassen die uitgeven op de straat, een studiecafé en een ondergrondse fietsenparking. Op het gelijkvloers komt nog een handelszaak "die de buurt ten goede zal komen", belooft Upgrade Estate.

Kraakpand

Met King Upkot heeft de kotenbouwer een erg centrale ligging in Brussel gekozen, op wandelafstand van onder meer de Kruidtuin en het Centraal Station. De Odiseehogeschool, UCL Saint-Louis en Luca School of Arts liggen er vlakbij.

En de locatie is nog van iets anders gekend. Het voormalige kantoorgebouw van de Waalse gemeenschap deed meer dan tien jaar dienst als kraakpand, tot de krakers er in 2018 moesten vertrekken. De graffiti op de centrale wenteltrap laat nog enkele sporen van hun verblijf na. "Die graffiti gaan we behouden, omdat het een beetje extra cachet aan het gebouw geeft", zegt Musschoot. "Zo kunnen we het rebelse kantje van het gebouw, van de studenten en van ons bedrijf benadrukken."

De ingang van het gebouw komt in de Koningsstraat 119-123 te liggen, de achterzijde bevindt zich in de Verenigingsstraat. Aan weerzijden wordt de gevel opgeknapt in de klassieke jaren 60-stijl, zegt Musschoot. "We gaan de natuursteen op de gevel volledig reinigen en herstellen. Door te kiezen voor renovatie zijn er minder afbraakmaterialen en blijft het gebruik van nieuwe grondstoffen beperkt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?