Kleine ingrepen om Heizelstadion operationeel te houden

© PhotoNews
| Het Koning Boudewijnstadion op de Heizel.

Door het uitblijven van publieke middelen gaat de geplande renovatie van het Koning Boudewijnstadion voorlopig in de koelkast. Met enkele kleine ingrepen wil Brussel-Stad het stadion operationeel houden. "Als een goede huisvader waakt het college over zijn culturele en sportieve infrastructuur."

Na het Eurostadiondebacle draaiden de betrokken actoren vrij snel de knop om. Brusselse beleidsmakers, Belgische voetbalbond en ook de organisatoren van de Memorial Van Damme schaarden zich achter een grondige renovatie van het Koning Boudewijnstadion. Die zou 200 miljoen euro kosten. Er waren slechts twee voorwaarden. De renovatie mocht niet in het vaarwater van Neo komen en moest met publieke middelen betaald worden.

Tot anderhalf miljoen per jaar

Maar een akkoord tussen de gewesten, de federale overheid en stad over de financiering ervan blijft uit. In het huidige politieke klimaat - de federale formatiegesprekken liggen muurvast - is een renovatie van de voetbaltempel op de Heizel geen prioriteit. "En dus neemt Brussel-Stad, eigenaar van het Koning Boudewijnstadion, als een goede huisvader zijn verantwoordelijkheid", zegt schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo).

De volledige renovatie wordt niet begraven, maar wel in de koelkast gezet. In tussentijd zal Brussel-Stad kleine, broodnodige herstellingswerken uitvoeren. Dat moet volstaan om een thuishaven te bieden aan de Rode Duivels en de Memorial Van Damme, maar ook om er concerten door te laten gaan. Voor die ingrepen trekt Brussel-Stad jaarlijks tot maximaal 1,5 miljoen euro uit, zo besliste het schepencollege.

Benoît Hellings (Ecolo)

"Door die werken uit te voeren, kunnen we onze culturele en sportieve activiteiten waarborgen. In 2019 zakten 600.000 mensen af naar het Koning Boudewijnstadion. Dat bewijst het succes van die locatie", stelt Hellings. Het voetbalbolwerk voldoet aan alle veiligheidsnormen, maar blijft onder de verwachtingen wat comfort betreft. Bovendien noopt de komst van het commercieel centrum op de Houba de Strooperlaan tot de herinrichting van de faciliteiten.

Logistiek verhuist

Dat winkelcentrum komt op de plaats vlak voor de beschermde gevel van het KB-stadion. Tijdens wedstrijden en evenementen nemen politie, brandweer, ambulanciers en de tv-ploegen daar positie. Zij verhuizen naar de andere kant van het stadion, in eerste instantie op parking B van Brussels Expo en later naar vrijgekomen ruimte op de site van Kinepolis. Het cinemacomplex neemt later zijn intrek in het Neo-winkelcentrum.

Ook de persruimtes, kleedkamers en het hoofdkwartier van de veiligheidsmensen krijgen een nieuwe plek. Momenteel is daar plek voor onder tribune 1 (achter de voorgevel), maar straks zullen die ruimtes verplaatst worden naar tribunes 2 en 3 aan de overzijde van het stadion. Voorts zijn er ook de wensen van de voetbalbond om de ondermaatse VIP-accomodaties aan te pakken. "Maar dat bekijken we jaar per jaar", aldus Hellings.

Slechts twee Rammsteins per jaar

Het schepencollege begraaft een volledige renovatie niet, maar laat het initiatief aan de Belgische voetbalbond en Golazo, de organisator van de Memorial. De piste van een voetbalclub als bezetter, zoals RSC Anderlecht met het Eurostadion, wordt wel opgegeven.

Jaarlijks zal de stad er zelf twee concerten organiseren, zoals recent nog Rammstein en Metallica mochten optreden op de Heizel. "We beperken het aantal grote evenementen tot 10 à 12 per jaar. En tijdens de solden organiseren we niets", licht Hellings nog toe.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?