| Zowel de kleine bomen langs de Paleizenstraat als de drie grote bomen op het plein worden geveld.

Liedtsplein verliest zes bomen voor nieuw metrostation

EC
© BRUZZ
03/03/2020

Op het Liedtsplein in Schaarbeek verdwijnen volgende week zes bomen. Ze moeten plaatsruimen voor graafwerken, die nodig zijn om op termijn een nieuw metrostation te kunnen openen op het plein. Bouwheer Beliris houdt dinsdagavond een informatiemoment voor de buurt.

Het gaat om drie grote bomen die tussen de Paleizenstraat en de Gallaitstraat staan, zeg maar het ‘kleine’ Liedtsplein in de noordelijke punt. Ook drie kleinere bomen langs de Paleizenstraat moeten eraan geloven. De bomen zullen komende maandag worden geveld.

De kap is nodig om eind mei te kunnen starten met de voorbereidende werken voor het geplande metrostation Liedts, zo legt bouwheer Beliris uit. Dat zou ten laatste in 2030 moeten openen, met de inwijding van de nieuwe metrolijn 3. De bouwvergunning is er nog niet. Maar om dat nieuwe station te kunnen bouwen, moet eerst een ondergronds stroomlokaal worden verplaatst.

"Het technisch lokaal zorgt ervoor dat alle trams in het noordoosten van de stad stroom hebben", zegt ingenieur Bart Timmermans van Beliris. "Dat ligt vandaag waar het toekomstige metrostation gaat komen, dus verplaatsen we het naar de zijkant van het plein."

Verkeersomleiding

Die voorbereidende werken starten dus al in mei van dit jaar. Het komt erop neer dat Beliris een nieuwe stroomdoos gaat bouwen op de plaats waar vandaag de bomen staan. In zeven maanden tijd zou de klus geklaard moeten zijn.

De werf zal wel een impact hebben op het verkeer rond het Liedtsplein. In de Paleizenstraat wordt de autorijstrook richting Laken afgesloten en worden die wagens omgeleid via de Koninginnelaan en Aarschotstraat. In de Gallaitstraat worden de wagens omgeleid over de trambedding. Tram 55 zal wel volgens de normale frequentie blijven rijden.

Beliris en MIVB houden dinsdagavond een infosessie voor buurtbewoners in Gemeenschapscentrum De Kriekelaar in Schaarbeek. Er komt ook een WhatsApp-nummer waarop buurtbewoners en handelaars kunnen intekenen om informatie over de werken te ontvangen. De MIVB werkt vandaag al met WhatsApp om de omwonenden van het toekomstige metrostation Toots Thielemans te informeren en noemt dat systeem efficiënt. Ze willen het dus toepassen voor meerdere werven rond metrolijn 3.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Stedenbouw , metrolijn 3 , Liedtsplein , Beliris , metrostation Liedts

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni