awel merci

‘Miljardairswijk’ Elsene krijgt geen hek

© Google
| De doodlopende straat met rotonde naast het park van de Abdij van Ter Kameren is met een bareel en heel wat andere afsluitingen nu al een beetje een 'gated community'.

De gemeente Elsene weigert een opmerkelijke aanvraag van de inwoners van de Terkamerendalsquare, vergelijkbaar met de zogenoemde 'miljardairssquare' bij de Louizalaan. Die willen een nieuw hek, om de doorgang voor voetgangers door hun kleine wijk onmogelijk te maken. “Maar dat zou meer nadelen dan voordelen met zich meebrengen,” zegt de gemeente.

Met 10.000 euro per vierkante meter is het vastgoed aan de Elsense Terkamerendalsquare het duurste van het Gewest. De doodlopende straat met rotonde naast het park van de Abdij van Ter Kameren is met een bareel en heel wat andere afsluitingen nu al een beetje een gated community. Maar de bewoners willen nog een stap verder gaan.

Ze hebben bij de gemeente Elsene een aanvraag ingediend voor een stedenbouwkundige vergunning voor het afsluiten van de doorgang van de Emile Duraylaan naar de Renbaanlaan, omwille van geluidshinder en schade die veroorzaakt zouden worden door passanten.

'Erfdienstbaarheid'

Na protest van andere bewoners en buurtcomités beslist de gemeente die aanvraag af te keuren. “De straat is open voor het publiek en er rust een 'erfdienstbaarheid' op die inwoners van de gemeente de toelating geeft om er langs te gaan,” klinkt het in een persbericht van de gemeente.

Ook voor de liberale burgemeester Dominique Dufourny (MR) gaat dit soort exclusiviteitsdrang te ver. “De beslissing om een nieuw hek te plaatsen aan de ingang van de Terkamerendalsquare aan de kant van de Emile Duraylaan zou ook meer nadelen dan voordelen met zich meebrengen voor het merendeel van de bewoners en de weggebruikers,” aldus de burgemeester.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?