big city

JOUW VRAAG. Wat is het verhaal achter de straat Square du Bois?

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 06/06/2017

Op het einde van de Louizalaan, voor het Ter Kamerenbos, sluit een hek de Square du Bois of Bossquare af. Stijn uit Antwerpen vroeg zich af wat het verhaal is achter deze afgesloten straat in Brussel waar vooral rijken wonen. Big City zocht het uit.

Deze privéstraat huisvest sinds het begin van de twintigste eeuw een aantal van Brussels rijkste inwoners. Daarom wordt het gebied in de volksmond ‘Square des Millionaires’ genoemd.

Onder de bewoners bevinden zich diplomaten, hooggeplaatste medewerkers van de Navo en ambassadeurs. Toch is een hoge functie geen vereiste om hier te komen wonen: wie minstens 10.000 euro per vierkante meter kan neertellen, is welkom.

De Square du Bois herbergt een mengelmoes aan nationaliteiten, stelt Ines Sonsny van immokantoor Engel & Völkers. “Er wonen Australiërs, Fransen, Zwitsers, maar ook de Arabische en Afrikaanse landen zijn vertegenwoordigd. En er wonen ook nog altijd twee of drie Belgische families.”

Het domein wordt omringd door een hek, afgesloten met een poort. “Er is geen bel, je hebt een code nodig om binnen te raken. Zo kunnen alleen zij binnen die er ook werkelijk moeten zijn.” Toch horen de bewoners niet graag de term gated community: “Voor hen gaat het erom dat ze kalmer kunnen wonen, in een veilige omgeving.”

De Square du Bois is privé-eigendom, maar draagt nog altijd de huisnummers van de Louizalaan. In 1913 gingen de bewoners over naar co-eigenaarschap. Sindsdien staan ze zelf in voor alle onderhoudskosten.

Het originele reglement vereiste dat de gebouwen een geheel bleven bij verkoop. In de loop der jaren werd op die regel een aantal uitzonderingen toegelaten. Nu zijn heel wat woonhuizen onderverdeeld in appartementen. De vraagprijs werd daardoor een stuk betaalbaarder: momenteel is er een te koop voor sléchts 1.350.000 euro. 

VOLGENDE WEEK: Zijn groenten en fruit goedkoper op de Zuidmarkt of in de supermarkt?

 

BIG CITY
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie via het formulier hiernaast. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

 

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen. Alle info op bruzz.be/bigcity.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?