Miljoenen voor grote zwemvijver in Neerpede

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 1 juli 2021

Deze middag opende met Flow het allereerste openluchtzwembad in het gewest. Het 17 meter lange bad wil vooral een ambassadeur zijn van meer en grotere openluchtzwemplekken in het gewest. En zie: alvast rond Neerpede beweegt er iets. Beliris heeft er miljoenen gereserveerd voor een zwemvijver.

Flow opende deze donderdag aan de Marchantbrug in Anderlecht. Heel wat van de aanwezige politici spraken hun steun uit voor meer en grotere openluchtzwembaden in het gewest. Onder hen Pascal Smet (One.brussels – Vooruit), die 15 jaar geleden al zijn stokpaardje maakte van een openluchtzwembad (maar er donderdag niet insprong).

Met zijn 17 meter lengte en tijdelijke statuut (minstens 1 jaar) pretendeert Flow niet om een echte structurele oplossing te bieden voor openluchtzwemmen in het gewest. Maar de initiatiefnemers van Pool is Cool willen er wel mee voor een versnelling in het dossier zorgen. Dus rijst de vraag: hoe zit dat nu eigenlijk met de andere openluchtzwempistes?

Die zijn voorlopig beperkt. De meest concrete is alvast de Mayfairvijver in Anderlecht. De vijver in kwestie is een van de kleinere Neerpedevijvers en opent op 5 juli voor het publiek. Het bekken in de schaduw van de ring rond Brussel heeft echter een erg kleine capaciteit. Om het biologische evenwicht niet te verstoren, zullen maximum 15 zwemmers per uur worden toegelaten. Dat is maar de helft van de capaciteit van Flow. Zwemmen is er mogelijk tot en met 28 augustus, op reservatie.

Zwemmen in de Mayfairvijver is nog maar het begin. Op termijn ontstaat er in een van de vijvers van Neerpede ook een grote zwemvijver, vernemen we. “In welke vijver is nog niet helemaal duidelijk, maar de lange vijver langs de Konijnenstraat komt bijvoorbeeld in aanmerking”, zegt burgemeester Fabrice Cumps (PS).

Het gaat om meer dan een ballonnetje, blijkt. Federaal investeringsfonds voor Brussel Beliris voorziet immers 13 miljoen euro voor projecten in Neerpede en vermeldt daarbij expliciet de inrichting van een zwemvijver. “Het is nu wachten op een haalbaarheidsstudie van Beliris,” zegt Cumps. Ook zijn collegaschepen van Sport Julien Milquet is enthousiast. “Zo’n zwemplek is fantastisch voor de sociale cohesie, veel mensen gaan helemaal niet op reis in Brussel.”

Voorwaardelijk

Alle andere nieuwe projecten voor openluchtzwemmen zijn nog in een voorwaardelijker stadium. Op de site van Abattoir wordt momenteel rekening gehouden met een openluchtzwembad op het dak van Manufakture, het nieuwe gebouw voor vleesverwerking op de site van de slachthuizen. De VGC trok geld uit om de funderingen te versterken met het oog op zo’n constructie. Maar om het zwembad te realiseren moet er wel nog een flinke overheidsinvestering komen in het eigenlijke zwembad. Het Brussels Gewest laat momenteel een haalbaarheidsstudie uitvoeren, waarvan het resultaat nog niet bekend is.

Benoît Hellings (Ecolo)

En dan is er nog het natuurlijke zwembad dat de Stad Brussel aankondigde in zijn meerderheidsakkoord. De haalbaarheidsstudie is ondertussen al een jaar af, en sindsdien bewoog het dossier eigenlijk niet meer, vernemen we. “We hadden de corona-epidemie en de drie bestaande zwembaden laten functioneren, met een nieuw reservatiesysteem was al een hele uitdaging,” zegt schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo). “Bovendien sloeg de Covidcrisis ook een gat van 25 miljoen in de stadskas. Het was dus niet het moment om aan een nieuw zwembad te beginnen. Maar we blijven voor.”

Hoe moet het dan wel verder? “We wachten op de resultaten van de test in Anderlecht,” aldus Hellings, die eerder al had laten verstaan dat de Stad zo’n zwembad niet alleen kan financieren. De schepen kijkt naar de Brusselse regering voor extra middelen.

In Molenbeek zou binnenkort trouwens een waterpretpark komen aan het Weststation. Anders dan bij het afgebroken complex op de Heizel, zou dat geen openluchtdeel hebben. Dat zou voor geluidsoverlast kunnen zorgen voor de nabije woningen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?