Een simulatiebeeld van de woontoren met ca. 15 verdiepingen, gezien vanop de Sainctelettebrug

| De toren zoals bij de tweede poging, met 14 verdiepingen.

Molenbeek geeft opnieuw negatief advies voor woontoren Sainctelette

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
29/06/2022

De geplande, 13 verdiepingen tellende woontoren aan Sainctelette heeft opnieuw een negatief advies gekregen van de gemeente Molenbeek. "Het gebouw is te hoog, met een te grote densiteit tot gevolg. En de flats zijn niet aangepast aan de buurt", klinkt het bij schepen van Stedenbouw Amet Gjanaj (PS), die nu al aangeeft in beroep te zullen gaan als het project toch een bouwvergunning krijgt.

Het is al de derde keer dat de toren op het menu van de Molenbekenaren komt te staan. Het eerste ontwerp bleek onhaalbaar. Het tweede voorstel ging wel in openbaar onderzoek, maar stootte opnieuw op hevig verzet van de gemeente Molenbeek. In de overlegcommissie in oktober 2021 kwam het tot een positief maar verdeeld advies: de gemeente was tegen, de gewestelijke administraties voor.

In dat advies werden wel voorwaarden gesteld. Zo moest de toren minstens één verdieping lager en het aantal grote flats moest ook omhoog. Condities die ingrijpend genoeg waren om dan maar meteen een nieuwe bouwaanvraag in te dienen. Het project ging dus voor een derde keer in openbaar onderzoek, met aansluitend een overlegcommissie. Die commissie vond dinsdag 28 juni plaats.

Te groot

En opnieuw toonde de gemeente zich in die commissie erg negatief. "Jazeker, er is nog een verdieping van gegaan waardoor het gebouw op de hoek nu maar 13 verdiepingen meer telt in plaats van 14. Maar dan nog is het 46,20 meter hoog, twee meter hoger dan het nabijgelegen hoogste gebouw", zegt schepen Amet Gjanaj (PS). "Zeker voor de achterliggende huizen, waar het gebouw 17 meter bovenuit zou torenen, is dat een probleem."

Het project kent volgens de schepen ook een te grote densiteit, ook al is het aantal wooneenheden op vraag van de vorige overlegcommissie van 149 naar 124 gegaan. "Met alle gevolgen van dien voor de mobiliteit, die daar nu al heel moeilijk is", aldus de schepen.

Ook zijn de wooneenheden niet aangepast aan de noden van de wijk. "Nog altijd heeft zestig procent minder dan twee kamers: studio's dus of eenkamerappartementen. En dat in een wijk waar de noden helemaal anders zijn."

De gemeente heeft zich dan ook erg negatief uitgelaten in de overlegcommissie. "Een advies dat we bekrachtigd hebben in het college", alsnog Gjanaj. Johan Leman, die met Foyer vzw in de achterliggende Werkhuizenstraat zit, toont zich alvast verheugd. "Het project werd door gemeente en buurtbewoners unaniem afgewezen", zegt hij. "Niemand was positief." Al moet daar wel bij opgemerkt worden dat de Gewestelijke administraties zich in de overlegcommissie niet hebben uitgesproken.

Beroep

Toch denkt de schepen dat er uiteindelijk toch een bouwvergunning zal komen. "Staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit - one.brussels) is voor, hij gelooft in woontorens. Maar wij zijn bereid om tot het einde te gaan. Als het moet via een beroepsprocedure."

Maar zover is het nog niet. Eerst moet de overlegcommissie - waar de gemeente maar een onderdeel van is - een advies geven. Is dat positief, dan kan het Gewest de bouwvergunning verlenen, maar daar kunnen nog altijd voorwaarden worden gesteld die de gemeente Molenbeek gunstig kunnen stemmen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni