Negatief advies voor Carrefour vlak bij Hallepoort

© Google Maps
| De nieuwe Carrefour zal ook het witte hoekgebouw opslokken.

De overlegcommissie van de gemeente Sint-Gillis heeft een negatief advies gegeven aan de vernieuwing en uitbreiding van de Carrefour Market aan de Hallepoort. Er rezen onder meer vragen over de kwaliteit van de 25 woningen die bovenop de nieuwe winkel zouden komen.

Dat blijkt uit het verslag van de overlegcommissie.

De Carrefour Market aan het begin van Vorststesteenweg is vandaag wat vreemd aangelegd. Wie de druk bezochte winkel in wil moet eerst door de parking stappen om dan ergens binnen de ingang te zoeken.

Carrefour met woningen en tuintjes

Om dat aan te passen diende het immobedrijf van Mestdagh, dat een deel van de Carrefourwinkels in portefeuille heeft een bouwaanvraag in. In dat plan worden de huidige winkel en twee woonhuizen op de hoek van de Vorstsesteenweg en de Sint-Gilliskerkstraat gesloopt.

Op die plek zou dan een nieuwbouw komen met een supermarkt van 3.100 m² op het gelijkvloers. De ingang van de winkel schuift zo wat op richting Hallepoort. Boven de winkel en de parking zou een groendak met zonnepanelen en moestuinen komen. Die tuintjes horen bij de 25 nieuwe woningen die aan de straatkant boven de winkel gepland waren.

Carrefour Vorstsesteenweg simulatie
© Baneton Garrino
| Simulatiebeeld van het nieuwe project.

Brandveiligheid

Na het stedenbouwkundig onderzoek gaf de overlegcommissie stedenbouw van Sint-Gillis op 3 september echter een negatief advies. Er zijn teveel vraagtekens bij de kwaliteit van de woningen. Bovendien, zo oordeelde de commissie, zal het bouwproject te zwaar wegen op de wijk.

Ook waren er klachten over de hoogte van het gebouw, die de omwonenden van hun zonlicht zou beroven. De ondergrondse parking moest herzien worden en ten slotte voldeed de bouwaanvraag niet aan de strenge brandveiligheidsnormen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?