Josaphat site

| Het voormalige rangeerstation van Josaphat krijgt een nieuwe wijk van 1600 woningen. Buurtbewoners en natuurverenigingen verzetten zich hiertegen.

Nieuw openbaar onderzoek voor Josaphat-site

Steven Van Garsse
21/11/2020

Er komt nog voor het eind van het jaar een aangepaste ontwerp voor de Josaphat-site en nadien een nieuw openbaar onderzoek. Dat zegt minister-president Rudi Vervoort (PS).

De regering kocht in 2006 het oude rangeerstation van 24 hectare dat op de grens ligt van Schaarbeek en Evere. Het Gewest wil er 1600 woningen bouwen, scholen, crèches, sportzalen,...

Een en ander staat in een Richtplan van Aanleg (RPA), dat is goedgekeurd door de Brusselse regering maar dat een storm van reacties heeft veroorzaakt. Vooral de biodiversiteit, de mobiliteit en het fors aantal woningen zorgen voor bezwaren bij buurtbewoners, de gemeente Schaarbeek en de gewestelijke ontwikkelingscommissie.

Aangepast plan

Minister-president Rudi Vervoort (PS) wil nog voor het einde van het jaar een aangepast plan voorleggen, dat rekening houdt met de opmerkingen. Hij zal daar ook een nieuw milieueffectenrapport aan toevoegen. Daarna zal er een nieuw openbaar onderzoek komen. Dat heeft Vervoort laten weten aan parlementslid Bianca Debaets (CD&V) die hierover een schriftelijke vraag heeft gesteld.

Hij laat in het antwoord meteen ook weten dat hij niet op het RPA hoeft te wachten om reeds te starten met de aanleg van de nieuwe wijk. Dat gaat dan over de eerste vastgoedontwikkeling, de bouw van een school en industriële gebouwen. "Maar het is wel de bedoeling om dat pas te doen na de definitieve goedkeuring van het RPA," aldus nog Vervoort.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Stedenbouw , friche Josaphat , josaphat-site , Rudi Vervoort , Bianca Debaets , Richtplan van aanleg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni