Nieuwe prijs moet Brusselse architectuur in de verf zetten

Pascal Smet 06 BRUZZ ACTUA 1675 Pascal Smet 06 BRUZZ ACTUA 1675
© Bart Dewaele
| Staatssecretaris Pascal Smet lanceert de prijs samen met architectuurmagazine A+.
© Bart Dewaele
| Staatssecretaris Pascal Smet lanceert de prijs samen met architectuurmagazine A+.

Het Brussels Gewest lanceert een eigen architectuurprijs. De Brussels Architecture Prize (BAP) zal elke twee jaar worden uitgereikt aan nieuwe en bijzondere architectuurprojecten in Brussel of van Brusselse hand daarbuiten.

Het initiatief voor de nieuwe prijs komt van staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit). “Brussel is razendsnel aan het veranderen. De kwaliteit van onze publieke ruimte en onze gebouwen gaat pijlsnel de hoogte in en dat hebben we voor een groot stuk te danken aan de vele sterke architecten in onze stad”, zegt Smet. “We willen onze ijzersterke architectuurscene in de schijnwerper plaatsen en aan de wereld tonen dat Brussel een absolute topper aan het worden is wat hedendaagse architectuur betreft.”

De eerste architectuurprijs wordt eind dit jaar al uitgereikt. Bureaus kunnen zich nu nog tot 31 mei inschrijven met bijzondere projecten die tussen 2018 en 2021 zijn opgeleverd. De prijsuitreiking volgt in december.

Vier categorieën

Brussel organiseert de nieuwe prijs samen met het architectuurmagazine A+. "Vandaag is Brussel een voorbeeld voor Europa op gebied van architecturale kwaliteit, stedenbouwkundige innovatie, renovatie en reconversie, hergebruik en circulair bouwen”, zegt artistiek directrice Lisa De Visscher van A+. “Een prijs is de beste manier om die werken en hun makers te honoreren.”

Er zijn prijzen te verdienen in vier categorieën. ‘Kleine interventie’ gaat over architectuurprojecten van minder dan duizend vierkante meter. Dat kunnen nieuwe gebouwen of verbouwingen zijn, zolang ze maar slim ingebed zijn in de stad. ‘Grote ingreep’ is een prijs voor gebouwen die de stad in zekere zin hertekenen, bijvoorbeeld door hun volume of uitzicht. In de categorie ‘publieke ruimte’ kunnen projecten in straten, pleinen en wijken in de prijzen vallen. De categorie ‘extra muros’ bekroont tenslotte Brusselse bureaus die buiten de stad, in België of in het buitenland, bijzondere architectuurprojecten ontwerpen.

Voor alle categorieën zal de professionele jury acht genomineerden kiezen. Daaruit kan het publiek één publieksprijs kiezen, de rest van de prijzen wordt uitgereikt door de jury. Verder is er nog een lifetime achievement award en een prijs voor een beloftevolle architect jonger dan 40 jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?