Onduidelijkheid over opening zwembad Sint-Joost: 'Niemand krijgt antwoorden'

© Saskia Vanderstichele

De opening van het gerenoveerde zwembad van Sint-Joost werd al verschillende keren uitgesteld. Wanneer de eerste zwemmers eindelijk in het water mogen plonzen, is nog steeds onduidelijk. "Sowieso dit jaar nog", klinkt het bij het bestuur. De oppositie klaagt een gebrek aan transparantie aan. "Niemand krijgt antwoorden."

Het zwembad van Sint-Joost is al dicht sinds 2009. Na de langverwachte renovatie, werd de feestelijke opening in februari dit jaar aangekondigd. Die zou in mei plaatsvinden. Door enkele technische problemen werd die opening uitgesteld naar midden juli.

Dat werd dan weer 2 september, maar ook het begin van het nieuwe schooljaar werd om onduidelijke redenen niet gehaald. "De opening is wellicht voor oktober", zei het gemeentebestuur nog midden september. Maar het zwembad is vandaag nog altijd dicht.

"We kunnen geen precieze datum geven", zegt de woordvoerster van burgemeester Emir Kir (PS) vandaag aan BRUZZ. "Maar het zwembad gaat sowieso dit jaar nog open." Waarom het zwembad vandaag nog niet open is, is onduidelijk. Daarover geeft het kabinet van Kir geen uitleg.

'Typisch Sint-Joost'

"Dit begint typisch te worden voor Sint-Joost", zucht Frédéric Roekens, gemeenteraadslid voor Groen. "De burgemeester kondigt veel dingen aan, maar als het fout loopt, wordt daar niet over gecommuniceerd."

Ook Groen en Ecolo, oppositiepartijen in Sint-Joost, hebben het raden naar de redenen voor het uitstel. "Er sijpelt maar geen informatie door", zegt Roekens. "Het college antwoordt niet op onze vragen. Niemand krijgt antwoorden."

Intussen wordt het zwembadpersoneel wel al uitbetaald. "Zij werken in de tussentijd voor andere gemeentelijke diensten", aldus de woordvoerster van de burgemeester. "Recent heeft het college nog de beslissing genomen om nog enkele personeelsleden aan te werven, maar ze reppen met geen woord over de opening", vult Roekens aan.

'Dramatisch voor scholen'

Dat de onduidelijkheid over de opening van het zwembad blijft verder duren, is ook lastig voor scholen. Zo ging de Nederlandstalige school Sint-Joost-aan-Zee tot eind vorig schooljaar nog naar een ander zwembad in Brussel.

"Ze hadden een zwemuur in Neder-over-Heembeek, maar dat hadden ze dit schooljaar opgegeven, omdat ze ervan uit gingen dat het zwembad in Sint-Joost in september zou opengaan", aldus Roekens nog. "Nu gaan de leerlingen dus niet meer zwemmen. Dat is vrij dramatisch, want zo kunnen ze de eindtermen niet halen."

Schepen Lydia Desloover (sp.a) bevestigt dat de leerlingen momenteel andere sportactiviteiten doen. Volgens haar zal het zwembad zeer binnenkort opengaan. "Het budget was geblokkeerd", aldus Desloover. "Vandaar dat er nog geen middelen waren om het zwembad al open te doen. Nu is het budget weer vrijgemaakt en kunnen ze binnen enkele dagen of weken het zwembad openen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?