Oorlogsbunker aan Schaarbeek-Vorming erkend als erfgoed

© © GOB-DML

De geheime bunker aan Schaarbeek-Vorming is opgenomen als beschermd erfgoed. De bunker werd gebouwd door de NMBS als voorbereiding op de Tweede Wereldoorlog. Daar konden gewonde spoorwegagenten verzorgd worden en kon het personeel schuilen tijdens een aanval.

De classificatieprocedure van de geheime bunker aan Schaarbeek-Vorming is afgerond. Dat meldt de RTBF. De hospitaalbunker van de NMBS, die dateert van 1938, wordt nu beschermd door een decreet. Het is aan Infrabel, de huidige eigenaar van het erfgoed, om te beslissen of de bunker al dan niet wordt opengesteld voor het publiek.

De NMBS kwam zwaar gehavend uit de Eerste Wereldoorlog, zowel op het gebied van het spoorwegnet en het rollend materieel als op dat van het personeel. Daarom bouwden ze als voorbereiding op de Tweede Wereldoorlog een hospitaalbunker aan het station van Schaarbeek. Daar werden gewonde spoorwegagenten opgevangen en verzorgd, alvorens ze over te brengen naar een ziekenhuis.

De bunker moest daarnaast de impact van ontploffingen kunnen weerstaan. Daardoor werd het ook gebruikt als schuilkelder voor het personeel van het station van Schaarbeek, dat er zijn toevlucht nam bij luchtalarm.

Oorlogsbunker Schaarbeek
© © GOB-DML

Stéphane Demeter, van Brussel Stedenbouw en Erfgoed, kent de classificatie van de bunker toe aan de unieke aard ervan. Hij noemt het een gedenkwaardige en historische plek.

“Er is relatief weinig materieel bewijs van hoe het leven er tijdens de Tweede Wereldoorlog uitzag”, zegt Demeter aan de RTBF. “Er zijn elementen die in die tijd specifiek gebouwd, getransformeerd of vernietigd zijn. Om die reden werd dit ziekenhuisverblijf erkend voor zijn erfgoedwaarde.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?