de brouckere allianz brouck'r henning larsen

| Achter de gevels van het De Brouckèreplein zou een extra verdieping voor een hotel komen.

Opnieuw negatief advies voor vastgoedprojecten Lebeau en Brouck’R

GR
© BRUZZ
15/12/2020

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) heeft zich opnieuw negatief uitgesproken over de vastgoedprojecten Brouck’R aan het De Brouckèreplein en Lebeau in het oude Belgacomgebouw aan de Zavel. Dat schrijft BX1. Volgens de KCML zijn er ‘geen gegronde redenen voor de vele werkzaamheden die het historisch karakter van de panden aantasten’.

Het project van ontwikkelaars Immobel en BPI, dat 'Brouck'R' gedoopt werd, slaat op het hele gebied tussen het De Brouckèreplein, de Lakensestraat, de Augustijnenstraat en de Zwaluwenstraat. De ontwikkelaars hebben er grootse plannen mee en investeerden al 140 miljoen euro. Dat bedrag moet onder meer dienen om op termijn studentenkoten in het gebouw in te richten en aanpalend een hotel uit de grond te laten rijzen.

Maar de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) schiet deze plannen in zijn huidige vorm af. Het vraagt op de website van BX1 om ‘een grondige historische analyse van de gebouwen en diepgaand onderzoek naar de renovatie van de betrokken gebouwen’. Het is niet de eerste keer dat de KCML kritiek uit op dit project. In juli van dit jaar weerklonken al gelijkaardige bezwaren.

‘Minder kwaliteit in de plaats’

Het Brouck’R-initiatief is niet de enige doorn in het oog van de commissie. Ook het Lebeau-project in het oude Belgacomgebouw aan Zavel kan rekenen op een ongunstig advies. En dat is vooral door het ‘Hôtel Central Téléphonique’ dat zou verdwijnen om plaats te maken voor drie appartementsgebouwen en een nieuw hotel.

De KCML is van oordeel dat die verandering geen rekening houdt met de historische waarde van het gebouw en het nieuwe ontwerp voor de gevels van een beduidend mindere kwaliteit is. Ook vanuit de buurtbewoners kwam er al protest tegen een mogelijke afbraak.

Vanuit het landschapsbeheer wordt daarom nog maar eens om een aanpassing van de plannen gevraagd. Die moet zorgen voor ‘een harmonieus geheel waarin de verschillende waarden die deel uitmaken van de Brusselse identiteit terug te vinden zijn’. Zowel voor Brouck’R als het Lebeau-project moesten de werkzaamheden normaal gezien dit jaar al gestart zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Lebeau-project , Brouck'R , Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni