| Het gemeenteblad MolenbeekInfo kondigt het einde aan van de werken aan het 'Pandypocketpark'

‘Pandypocketpark’: Molenbeek noemt nieuw pleintje (even) naar seriemoordenaar

MW
© BRUZZ
13/04/2023

“Goed nieuws!” staat te lezen in het gemeenteblad van Sint-Jans-Molenbeek. Het perceel waar vroeger het huis van seriemoordenaar Andras Pandy stond, “is veranderd in een heerlijke groene ruimte om in rond te lopen.” Minder goed nieuws is dat het parkje volgens het gemeenteblad de naam ‘Pandypocketpark’ krijgt.

"Dit is natuurlijk niet de naam," reageert schepen van Openbare werken Jef Van Damme (one.brussels-Vooruit). "Het gaat om miscommunicatie," bevestigt ook Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS). "Het parkje heeft officieel geen naam," verduidelijkt ze, "maar men zou ernaar kunnen verwijzen als 'Pocketpark Vandermaelen'," zoals ook Van Damme dat doet op een interactieve kaart van zijn hand.

Geen ongelukkige verwijzing dus naar Andras Pandy, de seriemoordenaar wiens huis tot 2013 op de plaats van het nieuwe parkje stond. Rond de tot Belg genaturaliseerde dominee uit Hongarije hangt een lugubere geschiedenis.

3 november 1997: dominee Andras Pandy wordt teruggebracht naar zijn huis in de Nijverheidskaai

| 3 november 1997: dominee Andras Pandy wordt teruggebracht naar zijn huis in de Nijverheidskaai in Sint-Jans-Molenbeek.

Pandy verhuisde in de jaren 1950 naar België en vermoordde in zijn huizen in Molenbeek tussen 1986 en 1992 zes familieleden, die hij in stukken sneed en oploste in ontstoppingsmiddel. Pandy had ook één poging tot moord en de verkrachting van drie van zijn (adoptie)dochters op zijn kerfstok. Voor het assisenhof kreeg hij in 2002 levenslang. Hij overleed 11 jaar later in de gevangenis van Brugge na een lange ziekte. Zijn dochter Agnes, met wie hij een incestueuze relatie onderhield, kreeg 21 jaar cel voor de medeplichtigheid aan vijf moorden.

Begin 2013 werden zijn twee huizen, aan de Nijverheidskaai en de Koolmijnenkaai in Molenbeek, gesloopt. De huizen zouden plaatsmaken voor nieuwbouwprojecten met woningen. Maar de grond aan de Koolmijnenkaai geraakte maar niet verkocht en ook het plan om er een micro-woning voor daklozen te realiseren, kwam niet van de grond.

20230413_Pocketpark Vandermaelen Pandy Koolmijnenkaai Molenbeek

| Het nieuwe pocketpark aan de Koolmijnenkaai in Sint-Jans-Molenbeek

De gemeente koos er uiteindelijk voor om het perceel van 40 vierkante meter om te vormen tot een klein parkje. Oorspronkelijk zou dat er al eind 2021 zijn gekomen, maar de werken liepen vertraging op.

Vandaag sieren klimplanten, een boom en een kronkelend paadje het perceel. "We veranderden hier een bouwgrond en sluikstort in een groene plek op een symbolische locatie en dit in samenspraak met de buurt," legt Jef Van Damme uit. De inrichting van het parkje gebeurde in samenwerking met het buurtcomité Vandermaelen, dat mee aan de tekentafel mocht.

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni