Plan voor Rijksadministratief Centrum blijft beroeren: 'Snap dit echt niet'

© Jaspers-Eyers Architecten / Archi2000

De plannen voor een nieuwe wijk op de site van het Rijksadministratief Centrum zorgen voor heel wat verbijsterde reacties. Ook architect Benoit Moritz, die meewerkte aan het richtschema voor het RAC, is verbaasd. "Ik snap de voorgestelde architectuur niet. Het lijkt echt massief en monotoon."

Donderdag kon BRUZZ de hand leggen op de plannen voor de nieuwe stadswijk aan het Rijksadministratief Centrum. Maar de simulatiebeelden worden niet bepaald positief onthaald. "De afbeeldingen geven echt geen positieve indruk over het project. Dat is raar, want architecten proberen hun projecten net vaak te verkopen via aantrekkelijke simulaties," reageert Benoit Moritz van het bureau MS-A verbaasd.

Dat bureau won recent de belangrijke Mies van der Rohe Award en werkte eerder ook mee aan studies over het RAC. Moritz kent de modernistische site dus goed, maar betreurt het project, dat hem massief en monotoon overkomt. 

"Het lijkt alsof er een project van ergens anders is geplakt op de site van het RAC. Want het houdt helemaal geen rekening met de uitzonderlijke plek waar het staat. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met het bijzondere panorama op die plek, en de typische architectuur van de jaren 60. Dat vereist een vrij strikte architectuur en enthousiasme voor de site."

'Anderlecht of Evere'
Maar dat doet het plan niet. "Het is net alsof er geen echt onderzoek is geweest naar de link tussen het project en de locatie. er is niet gedacht aan iets bijzonders," denkt Moritz. "Dit had even goed in Anderlecht of in Evere gebouwd kunnen worden. En daar zou dat niet erg zijn. Maar op deze plek is het dat wel."

De appartementsgebouwen op het Eilandje in Antwerpen zijn een voorbeeld van hoe het wel moet, vindt Moritz. "Dat zijn 6 torentjes die aan een monumentale open ruimte staan, vergelijkbaar met het RAC. Ze zijn sober, maar kwaliteitsvol, er is aan details gedacht, aan wat wonen in de stad eigenlijk betekent."

"Maar dit project voor het RAC snap ik niet. Ik snap het gewoon echt niet."

Eerder reageerde ook minister Pascal Smet (SP.A) al ontevreden op het project. Lees zijn reactie hier.

rijksadministratief centrum belair
© Jaspers-Eyers Architecten / Archi2000

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?