Raad van State vernietigt vergunning voor vrijetijdspark Drohme

De parking van recreatiepark Drohme, aan de voormalige hippodroom van Bosvoorde, ligt in bosgebied. De Raad van State heeft de vergunning voor Drohme daarom vernietigd. Een verrassing is dat niet, want begin dit jaar had de Raad van State die vergunning al geschorst.

Al sinds het einde van de jaren tachtig zijn er geen paarden meer op de renbaan van Bosvoorde. De vorige Brusselse regering besliste in 2014 om de site nieuw leven in te blazen, door een publiek-private samenwerking met VO Group, dat een concessie van tien jaar kreeg om er een recreatiepark - onder de naam Drohme - in te richten.

Eind vorig jaar kreeg Drohme een stedenbouwkundige vergunning, maar die werd een maand later al geschorst. De parking van Drohme ligt in bosgebied, en is dus niet in overeenstemming met het Gewestelijk Bestemmingsplan, argumenteerde de Raad van State toen.

'Belangrijkste overwinning'

Om diezelfde reden heeft de Raad van State de vergunning nu ook vernietigd. "We zijn heel blij dat de Raad van State haar arrest van eerder dit jaar bevestigt", reageert buurtbewoner Thoma Baudewijn. "Dit is tot nu toe de belangrijkste overwinning die we gehaald hebben."

Dit is niet de eerste keer dat buurtbewoners naar de Raad van State trekken tegen recreatiepark Drohme, of tegen La Terrasse O2, een zomerbar op diezelfde site. Alhoewel de toekomst van Drohme nu nog onzekerder is - het vrijetijdspark moest normaal gezien af zijn tegen 2020 - vrezen tegenstanders dat het einde van dit dossier nog niet in zicht is.

Infografiek Parking Drohme aan hippodroom van Bosvoorde Terhulpsesteenweg Rooseveltlaan
© Google-BRUZZ
| De hippodroom van Bosvoorde aan de Terhulpsesteenweg krijgt een parking op het natuurdomein.

Zij hebben het over een 'vergunningscarrousel', waarbij vergunningen geschorst worden, waarna vrijwel meteen weer een nieuwe vergunning wordt afgeleverd. "De ervaring leert dat er een zeer sterke politieke wil om dit project te doen slagen", aldus Baudewijn.

'Bosgebied opofferen voor parking'

In mei dit jaar, net voor de verkiezingen, startte de Brusselse regering een procedure om het bestemmingsplan te wijzigen, "teneinde het project voor de renovatie van de hippodroom van Ukkel-Bosvoorde te kunnen verwezenlijken", zo luidt het besluit van 16 mei 2019. De parking aan de Terhulpsesteenweg, op de rand van het Zoniƫnwoud, zou het dossier dan niet meer mogen blokkeren.

"Het is duidelijk dat het de nieuwe Brusselse regering menens is om het belang van de wagen terug te dringen", reageren de buurtbewoners daar op. "Het is dan ook weinig consequent dat deze regering tegelijkertijd bosgebied zou opofferen ten voordele van een parking."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?