Regie der Gebouwen heeft geen inventaris van gebouwen met loden leidingen

© google

De Regie der Gebouwen heeft geen lijst met gebouwen die nog over loden waterleidingen beschikken. De instelling raadt de gebruikers van gebouwen waarvan men een sterk vermoeden heeft dat er zich loden leidingen bevinden, aan om drinkwateranalyses te bestellen.

Bij het begin van de zomer kwam aan het licht dat zich in een aantal Brusselse federale politiekazernes, in eigendom en beheer van de Regie der Gebouwen, nog steeds sterk verouderde loden waterleidingen bevonden. Uit een analyse van het drinkwater bleek dat voor zowel lood, zink en nikkel de waarden zeer ver boven de Europese normen lagen.

Daarom vroeg Kurt Ravyts (Vlaams Belang) aan bevoegd minister Koen Geens (CD&V) in welke andere gebouwen in eigendom van de Regie der Gebouwen zich nog loden leidingen bevonden, in welke van deze gebouwen deze leidingen momenteel worden vervangen en of er reeds plannen zijn om dit uit te voeren.

De minister gaf toe dat het zeer moeilijk is om een overzicht te geven van de gebouwen waar nog loden waterleidingen liggen. De leidingen zijn immers vaak ingekapseld. Het bouwjaar (vóór 1970) kan een indicatie zijn dat er loden leidingen gebruikt werden, vervolgt Geens. Bij renovatie van oudere gebouwen is het evident dat zowel de af- als aanvoerleidingen worden vervangen, voegt hij er nog aan toe.

De Regie der Gebouwen raadt de gebruikers van gebouwen waarvan men een sterk vermoeden heeft dat er zich loden leidingen bevinden, aan om drinkwateranalyses te bestellen. Voorts wil de directie van de Regie enkele preventieve maatregelen nemen en een audit bestellen op de sites waar mogelijk verouderde leidingen zijn. Daarbij zullen de sites waar ook huisvesting wordt aangeboden, eerst aan bod komen.

De Regie der Gebouwen wil tenslotte een raamovereenkomst sluiten om een kadaster van de risicozones op te stellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?