Schaarbeekse sociale woningen gerenoveerd en vergroend

© ISOPIX

De sociale woningbouw “L'Olivier” in Schaarbeek is moderner en groener geworden. De renovatiewerken van Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, zijn na 3,5 jaar afgerond.

De vijf art-nouveau gebouwen uit 1900 van de Schaarbeekse Haard in de L’Olivierstraat in Schaarbeek zijn gerestaureerd. De vijftig kleine appartementen zonder badkamer, werden omgevormd tot dertig moderne woningen met meer licht, ruimte en comfort.

“In een tijd waarin we een schrijnend tekort hebben aan grote gezinswoningen onder onze huurders, zijn we zeer verheugd dat we deze prachtig gerenoveerde flats kunnen aanbieden, waarvan meer dan de helft drie tot zelfs 5 slaapkamers heeft en waarvan er twee zijn afgestemd op mensen met een fysieke beperking,” zegt voorzitter van de Schaarbeekse Haard Myriam Boxus.

Nawal Ben Hamou (PS), staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Huisvesting en Gelijke Kansen (gedelegeerd door Rudi Vervoort)

De gelijkvloerse appartementen werden uitgebreid met een klein terras, zodat de toekomstige bewoners net zoals hun bovenburen zouden beschikken over een private buitenruimte. Twee van de flats werden ingericht voor mensen met een fysieke beperking. Er werd ook een plek ingericht om fietsen en kinderwagens te stallen, en voor de vuilnisbakken.

“Het gaat om ruimere woningen met alle comfort- en veiligheidsnormen die ik graag zou zien voor alle sociale woningen in het Gewest,” zegt staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS).

De woningen zijn ook vergroend. Dankzij een goede luchtdichtheid, isolatie, een condensatieketel, warmteterugwinning en zonnepanelen, werd het jaarlijks verbruik sterk verlaagd: tot 70 kwh/m² voor elektriciteit en 18 kWh/m² voor verwarming.

Architecturaal erfgoed

De renovatie is volgens Beliris ook belangrijk in termen van erfgoed. De sgraffito, een soort fresco’s op de muren, die langzaam weg brokkelden en waarvan één zelfs al volledig verdwenen was, zijn weer allemaal gerestaureerd en de smeedijzeren balustrades en ramen in art-nouveaustijl zijn in ere hersteld.

“De rijkdom van dit project in de L’Olivierstraat in Schaarbeek vloeit voort uit zijn dubbele benadering: het bewaren van de historische schoonheid door het restaureren van een uniek architecturaal erfgoed combineren met het vernieuwen van de sociale huisvesting tot energiezuinige en kwaliteitsvolle woningen voor gezinnen,” zegt federaal minister bevoegd voor Beliris Karine Lalieux (PS).

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?