Site van Brasserie Atlas dreigt verder te verloederen door uitblijven nieuw project

© Saskia Vanderstichele
| Brasserie Atlas, Anderlecht, in 2018.

Sinds de laatste afwijzing van een stedenbouwkundige vergunning voor een nieuw project op de site van het voormalige Brasserie Atlas in Anderlecht in 2019 blijven de gebouwen erop achteruitgaan. Een nieuwe aanvraag is nog niet ingediend, maar gemeente Anderlecht wil een architectuurwedstrijd organiseren om schot in de zaak te krijgen.

“De integriteit van dit erfgoed is in gevaar”, waarschuwt Anderlechts gemeenteraadslid Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) in La Capitale. De brouwerijtoren van Brasserie Atlas wacht de afgelopen tien jaar zonder uitkomst op een nieuw project dat de site in de Vrij-Onderzoekstraat moet transformeren tot woning- en werkplaats. In 2019 werd een laatste vergunningsaanvraag gedaan, geweigerd door het Gewest, en sindsdien zijn er geen nieuwe projecten opgestart.

“Als we te lang wachten met reageren, vrees ik dat dit erfgoed zal verdwijnen. De kosten van de renovatie zullen te hoog zijn en niemand zal er iets aan willen doen”, voegt oppositieraadslid Van Goidenshoven toe.

Architectuurwedstrijd

Aangezien het gebouw op dit moment nog in handen is van een privé-eigenaar, kan Anderlecht niet voorzien in het onderhoud ervan, zegt schepen van Openbare Werken van Anderlecht Susanne Müller-Hubsch (Ecolo). “We zijn ons ervan bewust dat het gebouw in verval raakt omdat het zo lang duurt”, geeft ze toe, “maar in samenwerking met de bouwmeester zijn de gesprekken met de eigenaar opnieuw opgestart.”

Gemeente Anderlecht wil het transformatieproject nieuw leven inblazen door er een architectuurwedstrijd aan te koppelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?