20180829 zoom Ghelamco BRUZZ ACTUA 1627

| Theoretisch is het nog altijd mogelijk dat het Eurostadion er komt.

Analyse

Soap nieuw voetbalstadion sleept al meer dan 10 jaar aan

Danny Vileyn
© BRUZZ
29/08/2018

Het Koning Boudewijnstadion moet dringend gerenoveerd worden. Dat zegt Wilfried Meert, de oprichter van de Memorial Van Damme, net voor de nieuwe editie van de atletiekwedstrijd nu vrijdag. Ook Alain Courtois (MR), de Brusselse schepen van Sport, schaart zich achter de vraag. Courtois was een van de gangmakers van het Eurostadion op Parking C.

Ook Philippe Close (PS), burgemeester van de stad Brussel, staat nu open voor een renovatie van het Koning Boudewijnstadion. Hij vraagt aan de verschillende bestuursniveaus in ons land om samen mee te werken aan een nieuw project voor het stadion. Ook dat is nieuws. Courtois mag dan de grote gangmaker geweest zijn, Close heeft als collega-schepen ook altijd de bouw van het Eurostadion op Parking C op het grondgebied van de Vlaamse gemeente Grimbergen verdedigd.

Close wil alleen niet dat de stad Brussel alleen moet opdraaien voor de kosten van de renovatie. Hiermee laat de stad Brussel zich kennen als een loyale partner. Minister-president Rudi Vervoort, partijgenoot van Close, stelde echter begin juli nog dat een ‘nieuw’ Boudewijnstadion niet compatibel is met de bouw van Neo. Hij zei dat nadat vicepremier Didier Reynders (MR) voor renovatie gepleit had in volle WK-koorts. “De federale regering is de voorbije vijf jaar afwezig gebleven in dit dossier. Een minister komt nu met een voorstel, maar het is niet geweten of dat gedragen wordt door de voltallige regering.” Ook Courtois heeft nooit de steun van de federale regering gekregen voor de bouw van een - nochtans - nationaal voetbalstadion.

“Ik blijf voortaan weg uit het wespennest dat voetbal heet”

Guy Vanhengel (Open VLD), Brussels minister

Brusel Kiest 2018 Evere Open VLD Guy Vanhengel plaats 33

Vervoort kon begin juli niet duidelijker zijn: “Het Koning Boudewijnstadion moet volledig worden afgebroken en heropgebouwd. Maar er is geld nodig: ofwel privéfinanciering, maar dat veronderstelt dat er een club intrekt. Dat is onverenigbaar met Neo. Ofwel publieke financiering, maar het is niet het Gewest dat het dossier zal beheren, het is een nationaal stadion, geen gewestelijk.”

Er zal niet vlug schot in de zaak komen, bouwheer Ghelamco van het Eurostadion is in beroep gegaan tegen de beslissing van de Vlaamse administratie Omgeving die een bouwvergunning geweigerd heeft. Theoretisch is het dus nog altijd mogelijk dat het Eurostadion er komt. Dat Ghelamco in beroep zou gaan, stond nochtans in de sterren geschreven. Het gaat over veel geld, heel veel geld. Soms zijn de dingen verrassend eenvoudig. Er kunnen dus nog heel veel ballonnetjes opgelaten worden vooraleer de eerste steen van ofwel het nieuwe Koning Boudewijnstadion gelegd wordt ofwel de eerste steen van het Eurostadion.

Koning Boudewijnstadion Heizel voetbalstadion KBVB

| Het Koning Boudewijnstadion moet dringend gerenoveerd worden.

Neerpede of Schaarbeek-Vorming

Er is al heel lang sprake van een nieuw voetbalstadion in Brussel, al dan niet gelinkt aan RSC Anderlecht. Op 18 december 2005 vernamen de kijkers van TV Brussel in de reeks Nieuws vanuit Neerpede het volgende: “Er doemen voor dit stukje paradijs allerlei plannen op. Het Vanden Stockstadion is voor RSC Anderlecht te klein geworden en de club wil een nagelnieuw voetbalstadion, mogelijk in Neerpede. De meeste Neerpede­naren hopen dat het stadionproject met een sisser afloopt.”

Voormalig Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS), de initiële promotor van Neo, pleitte in 2006 voor de bouw van een gloednieuw nationaal voetbalstadion op de site van Schaarbeek-Vorming op het grondgebied van de stad Brussel. Volgens Thielemans had het Koning Boudewijnstadion op de Heizel geen toekomst meer, onder meer omdat het Heizelplateau steeds meer een residentiële wijk was geworden. “Wanneer er een wedstrijd gespeeld wordt, betekent dat een grote toestroom van wagens die ergens moeten parkeren.”

Voordien pleitte ook Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) voor een nieuw voetbalstadion, zeker nadat het Heizelstadion zijn UEFA-label had verloren en slechte punten had gekregen voor veiligheid. Vanhengel zei in maart 2006 in de radiostudio van FM Brussel dat hij een nieuw modern stadion op dezelfde plaats als het oude wel zag zitten.
De kans dat u Vanhengel op korte termijn een straffe uitspraak over voetbalstadions hoort doen, is gering: “Ik blijf voortaan weg uit het wespennest dat voetbal heet.” Zo luidde het eind maart van dit jaar in de studio bij BRUZZ.

Schaarbeek_vorming_05_(c)_Bart_Dewaele_cmyk.jpg

| Voormalig burgemeester Freddy Thielemans (PS), de initiële promotor van Neo, pleitte in 2006 voor de bouw van een gloednieuw stadion op de site van Schaarbeek Vorming.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Sport , Eurostadion , Koning Boudewijnstadion , Voetbal , Rode Duivels , Memorial Van Damme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni