| Simulatiebeeld van het sportpark.

Sportpark op Heizel kost Stad 12 miljoen meer dan begroot

Kris Hendrickx
© BRUZZ
20/10/2020

Het geplande nieuwe sportpark op het Heizelplateau zal de stad zeker 12,5 miljoen meer kosten dan eerst geraamd. Voor de financiering is de Stad vooral afhankelijk van de realisatie van Neo I, met shoppingcentrum en woningen.

De Brusselse gemeenteraad boog zich gisteren over een aantal vastgoedtransacties. Zo wil de Stad het gebouw van de voetbalbond kopen voor 7,5 miljoen euro, om onder meer op die plek het toekomstige sportpark aan te leggen. Diezelfde voetbalbond verhuist naar Tubeke, maar krijgt wel een gratis ruimte van 300 vierkante meter in het Koning Boudewijnstadion.

Het sportpark in kwestie is een ambitieus project. Het wordt een park met onder meer een hockeystadion, rugbyterreinen, een atletiekpiste en een waterspiegel waar bezoekers zullen kunnen pootjebaden op warme dagen. “Het moet een publiek toegankelijk park worden, dat zich opent naar de buurt,” legt bevoegd schepen Benoit Hellings (Ecolo) uit. “Vandaag is die plek erg chaotisch en er is zelfs veel doorgaand verkeer.”

20190515_Sportpark_NEO

| Overzicht van het geplande sportpark, ten zuidoosten van het Koning Boudewijnstadion.

Tijdens de gemeenteraad bleek dat het sportpark – een project dat al gestart was door de vorige meerderheid – ondertussen flink boven het geplande budget gaat. De kosten bedragen nu al 40 miljoen euro. Dat is 12,5 miljoen meer dan eerst was geraamd, een bedrag dat de PTB-PVDA doet steigeren.

Schepen Hellings noemt die overschrijding niet abnormaal. “Het gaat nu eenmaal om een omvangrijk project. En dan moet u weten dat we het project van de vorige meerderheid al bescheidener hebben gemaakt. Alain Courtois (MR) wou een nationaal hockeystadion én een nationaal rugbystadion. Het overgrote deel van het sportpark wordt trouwens betaald door het winstgevende Neo I (een grootschalig ontwikkelingsproject op de Heizel met onder meer een groot shoppingcentrum en honderden woningen, red.).”

"U bent gebonden aan iets waar u tegen was. Als Neo er niet komt, hebt u ook geen sportpark."

Geoffroy Coomans de Brachène (MR)

Raadslid Geoffroy Coomans de Brachène (MR), zelf schepen van Stedenbouw in de vorige meerderheid, wees Hellings erop dat Ecolo zich altijd heeft verzet tegen het Neoproject, maar er nu plots afhankelijk van wordt voor de realisatie van het sportpark. “U bent met handen en voeten gebonden aan iets waar u tegen was en als Neo er niet komt, hebt u ook geen sportpark.”

Hellings spreekt Coomans niet tegen. “Onze eigen plannen zijn ongeveer af, en ik wacht inderdaad op de vergunning van Neo I.” En wat als dat project er niet komt, nu het shoppinggedrag van de Belg onder invloed van corona misschien wel voor lange tijd verandert? “Tja, dan moeten we het geld ergens anders zoeken.”

"Die gratis ruimte voor de voetbalbond? Voor de huur van het Boudewijnstadion betalen ze al ruim een miljoen euro per jaar."

Benoit Hellings (Ecolo)

Benoît Hellings (Ecolo)

De Belgische voetbalbond krijgt een gratis ruimte van 300 vierkante meter in het Koning Boudewijnstadion, terwijl diezelfde bond 7,5 miljoen incasseert voor de verkoop van haar gebouw. Dat wierp vragen op tijdens de gemeenteraad, onder meer van raadslid Mathias Vanden Borre (N-VA).

Hellings vindt de transactie niet onlogisch. “De prijs voor het gebouw is gebaseerd op twee expertises. En tegenover die kleine gratis ruimte in het stadion staat dat de voetbalbond jaarlijks ongeveer 10 keer 120.000 euro neertelt voor de huur van het stadion. Dat lijkt me evenwichtig.”

Hellings benadrukt nog dat de huidige meerderheid het sportpark plant in samenwerking met omwonenden, sportclubs en de eigen sportadministratie. "Het is bijna niet te geloven, maar dat was onder de vorige meerderheid anders. Schepen Courtois en Neo tekenden het alleen uit."

waterspiegel sportpark

Simulatiebeeld van de geplande waterspiegel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , sportpark , Benoit Hellings , Geoffroy Coomans de Brachène , Mathias Vanden Borre , neo 1

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni