© Irismonument | Het voormalige postsorteercentrum aan de Fonsnylaan.

Tijdelijke invulling van leegstaand postgebouw tegen volgende zomer

LV
© BRUZZ
31/01/2019

De gemeente Sint-Gillis en de NMBS lanceren een oproep voor het tijdelijk gebruik van het voormalige postsorteercentrum aan het Zuidstation. De stadskanker moet een socio-culturele invulling krijgen tot 2023.

Het duurde wat langer dan eerder beloofd, maar donderdagavond stemt de gemeenteraad van Sint-Gillis over een akkoord met spoorwegmaatschappij NMBS, voor een tijdelijke invulling van de veelbesproken stadskanker. De NMBS wil die integreren in een toekomstige nieuwe hoofdzetel, maar dat plan zou pas concreet worden in 2023. In tussentijd mag een organisatie het gebouw nieuw leven inblazen.

Nu er een akkoord is, kan er snel een projectoproep komen. Verenigingen kunnen zich kandidaat stellen om een concessie- en exploitatieovereenkomst te sluiten voor het gebruik van 1.300 vierkante meter in het gebouw. De gemeente wil het liefst een project dat het gebouw een brede, socio-culturele invulling, met uiteenlopende activiteiten. Ook het participatieve aspect is belangrijk.

Onveiligheid

De leegstand langs de Fonsnylaan is al langer een doorn in het oog van de gemeente, maar vooral van de buurtbewoners. Het plaatselijke wijkcomité verzamelde vorig jaar op korte tijd ruim 7.000 handtekeningen. “Dit project van tijdelijk gebruik komt tegemoet aan de vraag van buurtbewoners, maar zal ook toelaten om het onveiligheidsgevoel te bestrijden door meer menselijke aanwezigheid en activiteiten”, zegt burgemeester Charles Picqué (PS) in Le Soir.

Voor de opening van het postsorteercentrum mikt de gemeente op komende zomer. De beheerder van het gebouw zal eerst nog enkele aanpassingswerken moeten doen om de toegankelijkheid en de veiligheid te garanderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Stedenbouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie